Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Gdzie można zjeść dobrą smażoną rybę? Sprawdź te smażalnie w Głogowie, Sławie, Radzyniu, Boszkowie a także w Sosnówce

Grażyna Szyszka
Hakuna Matata Tarnów Jezierny, dawniej Karczma Stodoła
Hakuna Matata Tarnów Jezierny, dawniej Karczma Stodoła fot.: BF Hakuna Matata
Gdzie można zjeść dobą smażoną rybkę w Głogowie i okolicy? Zobaczcie miejsca, które polecają internauci. Nie trzeba jechać nad morze! Adresy w podpisach pod zdjęciami w naszej galerii.

Sezon na smażoną rybkę ruszył pełną parą. Choć to danie najbardziej kojarzy się z wakacjami nad morzem, to serwowane są także m.in. w Głogowie, Sławie, Radzyniu, Boszkowie czy Brennie, gdzie działają dobre smażalnie ryb.

Warto je odwiedzić i sprawdzić osobiście, jak smakują. Tym bardziej, że majówka w tym roku jest długa.

Zobacz też:

Wśród miejscówek jest też smażalnia w Sosnówce, do której jeżdżą smakosze nawet z Głogowa. Przy okazji wypadu w Karkonosze można zajechać na smaczną rybkę serwowaną w przystępnych cenach.

Zobaczcie miejsca, które polecają internauci. Adresy w podpisach pod zdjęciami w naszej galerii.

Hakuna Matata Tarnów Jezierny, dawniej Karczma Stodoła

Gdzie można zjeść dobrą smażoną rybę? Sprawdź te smażalnie w...

Jeśli lubicie sami przygotowywać rybkę, to podajemy sprawdzony przepis. Smacznego!

Pstrąg z grilla – przepis z koperkiem

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 oczyszczone pstrągi,
  • 20 ml oleju,
  • 5 g soli,
  • 3 g świeżo zmielonego pieprzu,
  • 1/2 świeżej cytryny,
  • 20 g posiekanego koperku,
  • 10 g masła czosnkowego.

Jak zrobić pstrąga z grilla?

Przygotowanie:

  • Rozgrzej grilla do wysokiej temperatury.
  • Następnie z folii aluminiowej przygotuj rodzaj naczynia w kształcie łódki.
  • Pstrąga należy opłukać i wytrzeć z nadmiaru wody. Naciętego pstrąga należy obsypać wewnątrz solą i czarnym pieprzem.
  • Następnie należy włożyć do każdego pstrąga po 3 plastry cytryny.
  • Kolejnym krokiem jest wypełnienie ryby ulubionymi ziołami np.: koperkiem i masłem czosnkowym.
  • Pstrąga należy zamknąć, posmarować olejem i umieścić w naczyniach z folii aluminiowej.
  • Pstrąga trzeba umieścić na rozgrzanym grillu. Pstrąga należy piec przez około 4 minuty. Następnie trzeba oddalić rybę od bezpośredniego kontaktu z temperaturą i zostawić pod przykryciem w cieple rusztu, aby doszła. Zajmie to maksymalnie 5 minut.
  • Pstrąg z grilla jest gotowy, gdy mięso będzie białe (ścięte), a oczy mętne.
  • Pstrąg z grilla jest gotowy do spożycia.

Dodatki do pstrąga z grilla

Pstrąg z grilla znakomicie smakuje podany z chlebkiem ziołowym, foccacią lub pieczonymi ziemniakami. Można podawać do ryby frytki z batatów albo domowe purée ziemniaczane. Ponadto nie można zapomnieć o warzywach w postaci soczystych surówek. Mogą to być tradycyjne propozycje na bazie kapusty pekińskiej albo surówka z pora i jabłka. Ciekawie smakuje także domowe kimchi z młodej kapusty z czosnkiem niedźwiedzim.
Jak marynować pstrąga?

Jeżeli macie więcej czasu, możecie zamarynować pstrąga przez całą noc w lodówce, aby ryba nabrała smaku. Należy dokładnie wymieszać ulubione przyprawy np.: oliwę, sok z cytryny, szczypiorek, natkę pietruszki, kolendrę, posiekany czosnek i słodką paprykę w proszku. Mieszanką należy nasmarować rybę, a po kilku godzinach spędzonych w chłodnym miejscu grillować.

Zobacz też:

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na glogow.naszemiasto.pl Nasze Miasto