Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Angelika Chwyć znów zasila kadrę narodową. Pojedzie na Kulinarne Igrzyska Olimpijskie

Kacper Chudzik
Kacper Chudzik
Angelika Chwyć pochodzi z Głogowa. Od lat odnosi międzynarodowe sukcesy jako dekoratorka
Angelika Chwyć pochodzi z Głogowa. Od lat odnosi międzynarodowe sukcesy jako dekoratorka Materiały A. Chwyć
Pochodząca z Głogowa Angelika Chwyć po raz kolejny zasili szeregi Kulinarnej Kadry Narodowej Polski. Za kilka tygodni weźmie udział w Kulinarnych Igrzyskach Olimpijskich w Stuttgarcie.

Na początku lutego w Stuttgarcie odbędą się jedne z najważniejszych zawodów kulinarnych na świecie - IKA Culinary Olympics. Pojawią się na niej najlepsi szefowie kuchni z całego świata. Do swojego startu tam przygotowuje się również Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy, która zamierza zawalczyć o medal. Do kadry dołączyła także pochodząca z Głogowa Angelika Chwyć, która zajmie się w niej swoją specjalnością - rzeźbą wykonaną ze słodyczy.

– Po raz kolejny zaprezentuję moją pracę u boku Kadry Narodowej. Tym razem nie będzie to start indywidualny a wyjątkowa rzeźba, która mam nadzieje będzie cegiełką w sukcesie całej drużyny Polskiej Kulinarnej Kadry Narodowej podczas kulinarnej olimpiady IKA 2024 - Stuttgart – mówi Angelika, która przygotowując swoje słodkie, jadalne rzeźby wielokrotnie sięgała po międzynarodowe trofea.

Modelowanie i dekoracja towarzyszą jej już od blisko 25 lat. Choć obecnie mieszka i pracuje w stolicy, Angelika Chwyć to urodzona głogowianka. Tutaj się wychowała i tutaj zdobywała pierwsze szlify. Swoją przygodę z cukierniczą dekoracją zaczynała lata temu w cukierni Marcina Meryka w Głogowie. Gdy przeniosła się do Warszawy pracowała w cukierni jego brata - Jarosława. Później rozpoczęła pracę na własny rachunek - a o jej sukcesach usłyszał cały świat. Brała między innymi udział w kooperacji z firmą Blizzard - przygotowując cukrowe rzeźby postaci z gier tej firmy.

Angelika Chwyć znów zasila kadrę narodową. Pojedzie na Kulinarne Igrzyska Olimpijskie
Angelika Chwyć podczas pracyMateriały A. Chwyć

Międzynarodowe laury głogowianki

Angelika Chwyć regularnie powoływana jest do Kulinarnej Kadry Narodowej – „Poland National Culinary Team”. Swoją przygodę z nią rozpoczęła w 2018 roku, kiedy to zdobyła złoty medal i najwyższa ocenę 100/100 w kategorii „Artystyczna Dekoracja Cukiernicza” podczas Pucharu Świata - w Luxemburgu.

Zdobyła złote medale podczas Cake International Birmingham (2017, 2019). Trzykrotnie stanęła na podium Mistrzostw Polski (2017, 2019, 2022), a w duecie z Renatą Martyną zdobyła Mistrzostwo Polski w Dekoracji Tortów a następnie obie zdobyły Mistrzostwo Świata w Dekoracji Tortów podczas Cake World Chempionship – Mediolan 2023.

Wcześniejsze przepiękne i słodkie rzeźby Angeliki Chwyć zobaczycie w galerii:

Angelika Chwyć pochodzi z Głogowa. Od lat odnosi międzynarodowe sukcesy jako dekoratorka

Angelika Chwyć znów zasila kadrę narodową. Pojedzie na Kulin...

Zobacz też:

emisja bez ograniczeń wiekowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na glogow.naszemiasto.pl Nasze Miasto