Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Świąteczne potrawy według przepisów m.in. górników, hutników KGHM. Miedziowa spółka przygotowała wyjątkową książkę kucharską

Grażyna Szyszka
Pracownicy miedziowej spółki podzielili się domowymi przepisami na świąteczne potrawy
Pracownicy miedziowej spółki podzielili się domowymi przepisami na świąteczne potrawy KGHM
Możesz przygotować Wielkanoc z KGHM! Miedziowa spółka przygotowała wyjątkową książkę kucharską. To pierwsza w historii KGHM publikacja stworzona przez załogę Polskiej Miedzi - zbiór przepisów kulinarnych przygotowanych i polecanych przez przez górników, hutników, przeróbkarzy i przedstawicieli innych zawodów w KGHM.

Świąteczne potrawy według przepisów z KGHM? Czemu nie! Miedziowa spółka przygotował wyjątkową książkę kucharską. To pierwsza w historii KGHM publikacja stworzona przez załogę Polskiej Miedzi - zbiór przepisów kulinarnych przygotowanych i polecanych przez górników, hutników, przeróbkarzy i przedstawicieli innych zawodów w KGHM.

Zespół KGHM dzieli się przepisami na domowe potrawy świąteczne, które każdego roku goszczą na ich stołach wielkanocnych.

- Oddajemy w państwa ręce wyjątkową i pierwszą w historii KGHM publikację stworzoną przez pracowników. Zbiór przepisów kulinarnych przygotowanych przez rodzinę Polskiej Miedzi. Zaprosiliśmy naszych pracowników do podzielenia się przepisami na domowe potrawy świąteczne, które każdego roku goszczą na ich stołach wielkanocnych - informuje Sylwia Jurgiel, rzeczniczka KGHM.

Tu można pobrać książkę z przepisami:
Wielkanoc KGHM. Wyjątkowe przepisy rodziny Polskiej Miedzi.

Można tam między innymi znaleźć przepisy na przekąski, dania główne i na wypieki:

  • Chleb na zakwasie wg przepisu babuni z Zakopanego - Paulina Adamus, Huta Miedzi Głogów
  • Pasta chrzanowa - Adam Pisarski, ZG Rudna
  • Wielkanocny ser z chrzanem - Paulina Gregor, Centrala
  • Ogórkowe keto rolsy - Joanna Konkolska-Kula, ZG Rudna
  • Jajka faszerowane - Renata Kulas, Zakład Hydrotechniczny
  • Wiosenne jajka w majonezie z bobem - Aleksandra Paulska, Centrala
  • Pasztet z kaszą jęczmienną - Anna Matuszewska, Huta Miedzi Cedynia
  • Placuszki z cukinii z łososiem - Monika Polewczyk, ZG Lubin
  • Wielkanocna kuchnia łemkowska, czyli jajko z chrzanem - Natalia Dydak, Centrala
  • Tradycyjny barszcz wielkanocny na serwatce - Paweł Ragan, Huta Miedzi Głogów
  • Różowy barszcz wielkanocny - Anna Mikoda, Huta Miedzi Cedynia
  • Barszcz biały na kwaśnym mleku - Sławomir Ferenc, ZG Rudna
  • Żurek wielkanocny „na bogato” - Agnieszka Maćkowiak, ZG Rudna
  • Żurek wg receptury babci - Karolina Borkowska, Huta Miedzi Cedynia
  • Pieczeń „Zając” zawsze na naszym stole wielkanocnym - Piotr Linkowski, Zakłady Wzbogacania Rud
  • Pieczeń „Zając” zawsze na naszym stole wielkanocnym 76
  • Piotr Linkowski, Zakłady Wzbogacania Rud
  • Nie tak tradycyjny bigos - Wiesław Kachnowicz, Huta Miedzi Głogów. Przepis córki - Oli Kachnowicz.
  • Mazurek chałwowy - Joanna Gołaska-Bugaj, Zakład Hydrotechniczny
  • Babka gotowana - Magdalena Habraszka, ZG Polkowice-Sieroszowice
  • Kruche ciasteczka - Monika Stankiewicz, Huta Miedzi Głogów

- Przepis na tradycyjny barszcz wielkanocny na serwatce przekazywany jest w naszej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Przyjechał on wraz z babcią z Małopolski. Nie wyobrażamy sobie bez niego świąt. Kiedyś taka zupa była szczególnie popularna na wsiach, zwłaszcza w regionach w których trudniono się przygotowywaniem tradycyjnego domowego twarogu. W trakcie produkcji sera często zostawała serwatka, aby jej nie wyrzucać gotowano
barszcz z jej dodatkiem. Serwatka z powodzeniem zastępuje zakwas, a na dodatek barszcz przygotowany na bazie tego półproduktu można serwować z jajkami, kiełbasą czy ziemniakami. W wersji na Wielkanoc barszcz podaje się z chrzanem - wyjaśnia w książce Paweł Ragan z HM Głogów.

BARSZCZ BIAŁY według przepisu Łukasza Szachniewicza ZG Rudna

SKŁADNIKI*:

  • boczek z kością
  • biała kiełbasa
  • marchew
  • korzeń pietruszki
  • korzeń selera
  • ziemianki
  • cebula
  • czosnek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • zakwas
  • żółtka jajek ugotowanych
  • na twardo
  • śmietana
  • tarty chrzan
  • majeranek
  • sól, pieprz

* ilość według uznania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Do wody dodać boczek z kością, marchew, korzeń pietruszki, korzeń selera, ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę. Dodać rozgnieciony czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować wywar.
  2. W tym czasie białą kiełbasę z cebulą, czosnkiem i majerankiem piec w piekarniku.
  3. Z ugotowanego wywaru wyjąć boczek, oddzielić od kości mięso i podsmażać z cebulą i czosnkiem.
  4. Do wywaru dodać przypieczoną cebulę, wlać zakwas. Żółtka rozgnieść i wymieszać ze śmietaną, tartym chrzanem. Następnie połączyć z wywarem i dodać do całości. Gotować na wolnym ogniu.
  5. Do barszczu dodać podsmażony boczek, pokrojoną upieczoną białą kiełbasę (odsączoną z tłuszczu ) i jajko ugotowane na twardo.
  6. Doprawić solą, pieprzem,

Przepisy zebrane w publikacji zostały nadesłane na konkurs organizowany przez KGHM Polska Miedź S.A., w którym główną nagrodą dla autorów były warsztaty gotowania z mistrzem - Karolem Okrasą.

od 12 lat
Wideo

Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na glogow.naszemiasto.pl Nasze Miasto