Gościem spotkania, które zaplanowano na 22 września o godz. 17:00, będzie Paweł Ochman, auto książki i jego „Roślinna kuchnia kresowa”. Spotkanie odbędzie się w głównej siedzibie Miejskiej Biblioteki Publicznej w Głogowie przy ul. Jedności Robotniczej 15.
Dowiecie się tam m.in. czym są wołyńskie kichyłki, poleska kulaga, litewskie mandryki czy gródeckie cebulniki? Co kryje się pod takimi nazwami jak towkanica, włodzimierskie fajercarze, lwowskie bałabuchy czy kryżawki? Coś co na pewno zainteresuje fanów gotowania i dobrego jedzenia.
– Razem z Pawłem Ochmanem, autorem bloga Weganon, wybierzcie się w kulinarną podróż na Kresy Wschodnie okresu dwudziestolecia międzywojennego i poznajcie roślinne wersje potraw tygla narodowościowego II Rzeczypospolitej. Dowiedzcie się, jakie potrawy podawano na stołach w mieszczańskich kamienicach i wiejskich zagrodach na co dzień i od święta, które warzywo królowało w ówczesnych kuchniach – a które dziś odeszło w zapomnienie – oraz jak wykorzystywano dzikie owoce i zioła – zapewniają organizatorzy.
Po spotkaniu będzie możliwość nabycia tej wyjątkowej książki wraz z autografem autora.
Zobacz też:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?