MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Faszerowane cukinie. Pomysł na pyszny i pożywny obiad bez mięsa. Wypróbuj przepis na cukinię faszerowaną warzywami i zapiekaną z serem

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Wideo
od 7 lat
Cukinia faszerowana warzywami to doskonały pomysł na pyszny obiad bez mięsa. Robi się go bardzo szybko i bezproblemowo. Do faszerowania cukinii możesz użyć jej miąższu, pieczarek, pomidorów lub takich warzyw, które masz pod ręką. Wystarczy połączyć je z pomidorowym sosem, nafaszerować cukinie i zapiec z serem. Pyszny i prosty obiad gotowy.

W skrócie:

Masz ochotę na lekki, ale sycący obiad bez mięsa? Proponuję cukinie faszerowane warzywami i kaszą. Zwykle robię je z bardzo zdrową i dobrą dla naszych jelit kaszą jaglaną, ale możesz także użyć kaszy bulgur lub kuskusu. Dzięki kaszy warzywny obiad jest tak samo sycący jak posiłek z mięsem, więc nie musisz się obawiać, że się nie najesz. Jedna średnia faszerowana cukinia spokojnie wystarczy dla jednej osoby. Możesz także wykorzystać dużą cukinię i pokroić ją na mniejsze części. Jeśli masz młodą cukinię, nie musisz jej obierać. Starsze cukinie warto obrać ze skórki, ponieważ może być gorzka i niesmaczna. Do faszerowanej cukinii robię prosty sos warzywny, do którego dodaję wydrążony miąższ – żeby się nie zmarnował, kilka pieczarek, cebulkę i krojone pomidory. Możesz użyć pomidorów z puszki lub świeżych, a jeśli ich nie masz, to nawet samej passaty lub koncentratu pomidorowego. Upieczone cukinie podaję z pysznym dipem czosnkowym własnej roboty.

Karolina Głogowska

Faszerowane cukinie – przepis z kaszą i warzywami

Czas przygotowania: 40 minut

Porcja: 2 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 średnie młode cukinie,

  • pół szklanki kaszy jaglanej, bulgur lub kuskusu,

  • pół szklanki pomidorów krojonych z puszki,

  • 6 pieczarek,

  • pół szalotki,

  • ząbek czosnku,

  • oregano,

  • sól, pieprz,

  • oliwa z oliwek,

  • ser żółty.

Jak zrobić cukinie faszerowane warzywami i kaszą?

  1. Kaszę ugotowałam na sypko.

  2. Cukinie umyłam, przekroiłam wzdłuż, a łyżeczką wydrążyłam środek.

  3. Wydrążony miąższ cukinii posiekałam.

  4. Na patelni podsmażyłam posiekaną szalotkę, czosnek, pieczarki oraz miąższ cukinii. Dodałam krojone pomidory, przyprawy i dusiłam ok. 10 minut.

  5. Sos pomidorowo-warzywny połączyłam z ugotowaną kaszą.

  6. Cukinie ułożyłam na blaszce. Do wydrążonych środków włożyłam farsz. Całość polałam oliwą.

  7. Faszerowane cukinie piekłam 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

  8. Pod koniec pieczenia na cukiniach położyłam plasterki żółtego sera.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Faszerowane cukinie. Pomysł na pyszny i pożywny obiad bez mięsa. Wypróbuj przepis na cukinię faszerowaną warzywami i zapiekaną z serem - Strona Kuchni

Wróć na glogow.naszemiasto.pl Nasze Miasto