W skrócie
Bubble tea przygotowuje się na bazie kulek z tapioki. Właśnie ten składnik odróżnia je na tle innych. Ma lekko galaretowatą konsystencję i delikatnie strzela podczas gryzienia w ustach. Tapioka to produkt otrzymywany po obróbce manioku. Konsystencją i wyglądem przypomina mąkę ziemniaczaną. Jednak po uformowaniu i ugotowaniu kulek tapioki otrzymuje się przezroczyste kulki, które są hitem na TikToku.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć zdjęcia bubble tea
Jak zrobić kuleczki do bubble tea?
Na TikToku hitem okazał się sposób na zrobienie domowych kuleczek z tapioki zaproponowany przez użytkowniczkę amaniii_k. Aktualnie został wyświetlony 26 milionów razy i polubiony ponad 4 miliony 600 tysięcy. Autorka przepisu rozgniotła truskawki z cukrem i odrobiną wody. Dodała mąkę z tapioki. Uformowała średniej wielkości kulki i je ugotowała. Ugotowane przezroczyste kulki polała syropem cukrowym. Na koniec umieściła porcję w szklance, dodała kostki lodu, świeże truskawki, dolała mleko i zalała napojem owocowym.
Katarzyna Bosacka pokazuje jak zrobić bubble tea
W nagraniu „Bubble tea taniej” opowiadała, że podstawowy przepis na bubble tea obejmował czarną herbatę z dodatkami. A głównym dodatkiem są kulki ze wspomnianego już manioku. Katarzyna Bosacka zauważyła, że koszt opakowania kulek z tapioki to 7 złotych. W domu można zrobić około 30 bubble tea. Dzięki temu koszt kupienia tapioki wyniósł około 35 groszy na porcję.
- Starałam się w sklepach upolować ten maniok. Od czasu do czasu pojawia się w polskich sklepach. To taka ciemnobrązowa bulwa podobna do batata. Ten maniok uprawiany jest w Azji i w Afryce. Maniok zawsze rośnie na glebach najgorszej klasy i zawsze daje plon. Dzięki temu zawsze można wykarmić okoliczną ludność – opowiadała Katarzyna Bosacka.
Bubble tea – przepis Katarzyny Bosackiej
Popularna promotorka oszczędnego gotowania pokazała prosty sposób na domowe bubble tea. Użyła do niego domowego syropu owocowego i własnoręcznie ugotowanych kulek z tapioki. Domową bubble tea z syropem jagodowym wyceniła na 50 gr za szklankę.
Składniki:
- 1 dzbanuszek esencji herbacianej (czarnej, zielonej, jaśminowej, owocowej)
- około 100 g kuleczek z tapioki
- syrop jagodowy domowej roboty
- 1 szklanka wody
Bubble tea – jak zrobić w domu?
Przygotowanie:
- Na początku Katarzyna Bosacka zaparzyła mocną esencję z czarnej herbaty.
- Następnie polecała wcześniej ugotować kulki z tapioki nawet przez 45 minut i odstawić pod przykryciem do całkowitego wystygnięcia. Wtedy kulki będą duże i przezroczyste.
- W wysokiej szklance umieściła trzy łyżki ugotowanych kulek z tapioki. Zalała syropem jagodowym. W nagraniu zachęcała do użycia również malinowego.
- Katarzyna Bosacka dolała wodę i esencję herbacianą.
Na koniec uznała, że domowa bubble tea będzie zdrowsza niż ze sklepu, bo tamte zawierają dużo cukru i syropów smakowych. Zaznaczyła, że bubble tea ze sklepu może mieć nawet 300 kalorii w porcji, czyli tyle ile pożywne śniadanie.
Kliknij w nagranie, aby zobaczyć odcinek Katarzyny Bosackiej:
Podawaj napoje w pięknym szkle

DUKA
Karafka na wodę do wody DUKA NORD 900 ml szara szklana
niecodzienna karafka na wodę duka nord w szarym ko…

DUKA
Karafka na wodę do wody DUKA NORD 900 ml fioletowa szklana
pojemnik na wodę duka nord to zjawiskowo wyglądają…

DUKA
Karafka na wodę do wody DUKA NORD 900 ml żółta szklana
wyjątkowa karafka na wodę duka nord o pojemności 9…
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?