W myśl luzowania obostrzeń wreszcie rusza branża gastronomiczna. Do tej pory mogła wydawać jedzenie tylko na wynos. Od soboty, 15 maja, otwarte zostaną jednak ogródki restauracyjne. Właściciele lokali czekają na to z utęsknieniem
– Nie możemy się doczekać. Jesteśmy już przygotowani na otwarcie. Ogródek postawiony, kwiaty powieszony, żeby przyjemnie się siedziało, towar zamówiony na piątek, załoga w pełnej gotowości. Zostaje tylko czekać na klientów, a myślę, że przyjdą. Zapraszamy ich serdecznie – mówi Magdalena Witkowska, właścicielka kawiarni.
Wiele innych lokali również przygotowuje się na ten dzień. Fuego ponownie uruchomił Playa Del Fuego, czyli swój bar nad Odrą.
– Prace planowaliśmy z duszą na ramieniu, czy będzie nam dane gościć klientów w tym roku. Miejmy nadzieję, że sezon będzie udany – informuje załoga Fuego.
Ogródki wystawione są także przy pizzerii Da Grasso i Wędzarni Staromiejskiej. Również w pizzerii Tutti Santi praca wre, aby 15 maja ogródek był gotowy.
Od 29 maja możliwe ma być również korzystanie z samych lokali, nie tylko ogródków piwnych. Na taką decyzję restauratorzy czekali od miesięcy.
Ulgi dla restauratorów z Głogowa
Przypomnijmy, że aby wesprzeć restauratorów władze Głogowa podjęły decyzję o zwolnieniu ich w 2021 z opłat za sprzedaż alkoholu.
– Od wielu miesięcy działalność restauratorów jest mocno ograniczona, co znacząco wpłynęło na stan finansowy ich firm. Decyzja ta dotyczy zwolnienia z opłat I, II i III raty należnej w 2021 roku – tłumaczył prezydent Rafael Rokaszewicz.
Wcześniej zmniejszono m.in. opłaty za ogródki piwne, rozłożono na raty podatki od nieruchomości i obniżono czynsze.
Archeologiczna Wiosna Biskupin (Żnin)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?