Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Gotowane pulpety w sosie pieczarkowym jak od mamy. Zrób prosty przepis na sycący obiad. Idealne danie dla całej rodziny

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowe pulpety w kremowym sosie pieczarkowym to prawdziwy rarytas.
Domowe pulpety w kremowym sosie pieczarkowym to prawdziwy rarytas. Getty Images/ ALLEKO/zdjęcie ilustracyjne
Domowe pulpety w sosie pieczarkowym to sycące danie, które można zrobić na rodzinny obiad. Świetnie smakują zarówno przygotowane z wieprzowiny, jak i drobiu, a nawet baraniny. Taki obiad można przyrządzać przez cały rok dzięki łatwej dostępności pieczarek. Wypróbujcie przepis na pulpety w sosie grzybowym.

W skrócie

Domowe pulpety w sosie pieczarkowym to świetne danie, które zasmakują dorosłym i dzieciom. W pulpetach warto przemycić starte warzywa, aby zwiększyć ilość błonnika, a także urozmaicić smak mięsa. Szczególnie warto skorzystać z marchewki, korzenia pietruszki i cebuli. Wypróbujcie przepis na aromatyczne pulpety zanurzone w kremowym sosie z pieczarek.

Pulpety w sosie pieczarkowym – prosty przepis na obiad

Czas przygotowania: 1 godzina.
Liczba porcji: dla 4-5 osób.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 300 g pieczarek,
  • 500 g mielonego mięsa np.: z indyka, kurczaka lub wieprzowiny,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1/2 korzenia pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 5 ml sosu sojowego,
  • 30 g bułki tartej,
  • 400 ml bulionu warzywnego lub rosołu,
  • 20 ml oleju rzepakowego,
  • 50 g mąki pszennej lub ziemniaczanej do obtoczenia i zagęszczenia sosu,
  • 3 g soli,
  • świeżo zmielony pieprz do smaku.

Jak zrobić pulpety w sosie pieczarkowym?

Przygotowanie:

  1. Na początku należy umyć i obrać warzywa. Cebulę i czosnek trzeba drobno posiekać, a marchewkę i korzeń pietruszki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  2. Na patelni o grubym dnie należy rozgrzać olej rzepakowy i zeszklić na nim cebulę i czosnek. Połowę cebuli należy zostawić do pieczarek.
  3. Na koniec dodać do patelni pozostałe starte warzywa. Patelnię należy odstawić do wystudzenia.
  4. Do dużej miski należy włożyć mięso mielone i dodać zeszklone warzywa z patelni.
  5. Pieczarki trzeba umyć, oczyścić i pokroić w plastry.
  6. Na tej samej patelni należy rozgrzać kolejną łyżkę oleju, wrzucić odłożoną cebulę i pokrojone w plastry grzyby. Należy je doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całość smażyć, aż składniki będą zarumienione.
  7. Do miski z mięsem mielonym należy wsypać bułkę tartą, jajko, sos sojowy, sól i pieprz. Wszystkie składniki na pulpety dokładnie wyrobić dłońmi.
  8. Kolejnym krokiem jest zwilżenie dłoni i formowanie z mięsa pulpetów o średnicy około 4 centymetrów.
  9. Gotowe pulpety należy obtoczyć w mące pszennej i obsmażyć w garnku do momentu nabrania złotego koloru.
  10. Po podsmażeniu wlać do garnka bulion lub przecedzony rosół i zagotować. Pulpety należy przykryć pokrywką i gotować przez 15 minut.
  11. Po tym czasie do sosu z pulpetami należy wrzucić podsmażone pieczarki z cebulą. Pulpety w sosie pieczarkowym należy gotować przez kolejne 5-8 minut bez przykrycia.
  12. W razie potrzeby można zagęścić sos łyżeczką mąki pszennej, zamieszać i zagotować.

Sposób podania pulpetów w sosie pieczarkowym

Przed podaniem warto pulpety posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Takie pulpety w sosie pieczarkowym smakują obłędnie w towarzystwie klusek śląskich, purée ziemniaczanego lub domowych frytek. Do pulpetów można przygotować surówkę z buraczków, podać pokrojone w słupki ogórki kiszone albo surówkę z czerwonej kapusty.

Mamy nadzieję, że zainspirujemy was do ugotowania taniego i pysznego obiadu dla domowników.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Gotowane pulpety w sosie pieczarkowym jak od mamy. Zrób prosty przepis na sycący obiad. Idealne danie dla całej rodziny - Strona Kuchni

Wróć na glogow.naszemiasto.pl Nasze Miasto