Oto przepis na zakwas, który podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Gaworzyc. Jest sprawdzony, więc na pewno się uda. Trzeba się spieszyć, bo do świąt zostało niewiele czasu, a zakwas potrzebuje kilka dni na fermentację.
Przepis na zakwas:
-
- Na słoik 1 litrowy około 600 ml przegotowanej, ostudzonej wody
- 4 łyżki mąki żytniej
- kromka chleba żytniego
- 4 liście laurowe
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- główka czosnku (czosnek z lupkami).
Wszystko dajemy do słoika i przykrywamy bawełnianą ściereczką. Następnie 2-3 razy dziennie należy wstrząsnąć słoikiem do wymieszaną składników i taki zakwas będzie gotowy po około 5-6 dniach.
Słoik trzymamy w ciepłym, ciemnym miejscu, ale nie na słońcu.
Żurek wielkanocny:
Do garnka z wodą (ok. 3 litry) po parzonej białej, surowej kiełbasie dodać marchew, pietruszkę, seler, dwa ziemniaki. Jak się wszystko ugotuje
Gotuję kiełbasę biała surowa Wyjmuje po ugotowaniu Wody jest około 3litry Dodaje warzywa tj marchew, pietruszkę,seler 2 ziemniaki Gotuję do miękkości wlać zakwas (ale wcześniej przelać go przez sitko). Wszystko razem zagotować, dodać do smaku sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie.
Na koniec dodać ok. 3 łyżek tartego chrzanu.
Można podawać z połówkami gotowanych jajek i pokrojoną białą, sparzoną kiełbasę.
Najlepsze atrakcje Krakowa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?