Przyczyną pożaru było zapalenie się oleju we frytkownicy. Sytuację opanowali wezwani do Fortepiano Ristorante strażacy.
– W płomieniach stanęła frytura. Na szczęście ogień nie przeniósł się na większą część kuchni. Pożar jest opanowany, choć frytura wciąż płonie – mówił nam na miejscu Tomasz Michalski, oficer prasowy głogowskiej straży pożarnej.
Możliwe, że doszło do awarii termostatu. Frytkownica nagrzewała się coraz bardziej, aż olej stanął w płomieniach.
Przed przyjazdem straży pracownicy restauracji próbowali sami ugasić płomienie gaśnicami. Przyniesiono też gaśnice z MOK-u. Ale niewiele to dawało.
Na szczęście pożar pojawił się za dnia i został szybko zauważony.
Ewakuowano pracowników restauracji oraz Miejskiego Ośrodka Kultury.
Zobacz zdjęcia z akcji straży
Najlepsze atrakcje Krakowa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?