Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 22
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Na terenie województwa lubuskiego w 1986 roku powstało...
fot. archiwum Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubuskiego

Aż ślinka cieknie na te sery i wędliny! Okolice Głogowa i Nowej Soli to prawdziwe centrum wytwórstwa regionalnych przysmaków

SZYNKA INDYCZA

Na terenie województwa lubuskiego w 1986 roku powstało drugie (po olsztyńskim) zagłębie hodowli drobiu w kraju – w tym głównie hodowli indyka. W tym czasie sprzedaż mięsa i jego przetworów była reglamentowana. Mięso indycze po uboju było przekazywane na cele kulinarne. Jednak z czasem zaczęto wykorzystywać je do przetwórstwa, wytwarzając z niego m.in. szynkę. Szynka indycza to wyrób wytwarzany z ud indyczych, nacierana przyprawami i nadziewana w siatkę termokurczliwą. Po osadzeniu szynki jest ona wędzona oraz parzona lub pieczona do osiągnięcia wewnątrz temperatury około 71°C. W przypadku szynki pieczonej jest ona chłodzona powietrzem, a w przypadku szynki parzonej - wodą. Mięso indycze oraz jego przetwory szybko zyskało na popularności dzięki swoim wartościom żywieniowym i dietetycznym, m.in. dużej zawartości białka. Przetwory z mięsa indyczego były kierowane głównie do dzieci, młodzieży i osób starszych. Szynka indycza oraz inne produkty wytwarzane z mięsa indyczego była prezentowana i degustowana na wielu uroczystościach w Polsce i za granicą. Producent: Klaudiusz Balcerzak, Sława

Zobacz również

Wypadek auta z ciężarówką na A2! Czekają nas dwie godziny utrudnień na drogach

Wypadek auta z ciężarówką na A2! Czekają nas dwie godziny utrudnień na drogach

Coraz bliżej ukończenia budowy pawilonu dla szympansów i makaków w krakowskim zoo

Coraz bliżej ukończenia budowy pawilonu dla szympansów i makaków w krakowskim zoo

Polecamy

GIS wycofuje produkt dla dzieci. Skażenie śmiertelną bakterią

GIS wycofuje produkt dla dzieci. Skażenie śmiertelną bakterią

Najlepszy sernik na spotkania w plenerze. Wystarczy zmieszać kilka składników

Najlepszy sernik na spotkania w plenerze. Wystarczy zmieszać kilka składników

Przegląd kwietnia w Głogowie

Przegląd kwietnia w Głogowie