Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 22
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Siedlisko – miejscowość kultywująca tradycje serowarskie w...
fot. archiwum Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubuskiego

Aż ślinka cieknie na te sery i wędliny! Okolice Głogowa i Nowej Soli to prawdziwe centrum wytwórstwa regionalnych przysmaków

SER TWAROGOWY Z MLEKA KROWIEGO – KRAJANKA

Siedlisko – miejscowość kultywująca tradycje serowarskie w województwie lubuskim. Obecnie znajdują się gospodarstwa indywidualne, które kontynuują hodowlę bydła oraz wytwarzanie z mleka przeróżnych wyrobów. Jednym z najpopularniejszych produktów mlecznych jest ser twarogowy – krajanka. Przygotowywany jest z mleka krowiego odtłuszczonego z dodatkiem śmietany oraz przypraw takich jak sól i pieprz. Bardzo ważnym etapem przy produkcji sera jest dobre wymieszanie całej masy twarogowej ze wszystkimi dodatkami. Na koniec masa twarogowa przekładana jest do lnianego worka o kształcie rożka i wkładana pomiędzy deski w celu odsączenia resztki serwatki. Tak przygotowany ser twarogowy może być spożywany na wiele sposobów tj. pokrojony na kromce chleba lub z dodatkiem szczypioru. Może być także dodawany do różnego rodzaju potraw takich jak pierogi czy farsz do naleśników. Producent: „Qzko” Gospodarstwo Rolno-Agroturystyczne, Siedlisko

Zobacz również

Poznany w internecie amant okazał się oszustem

Poznany w internecie amant okazał się oszustem

Niesamowite grafiki kibiców Ruchu z USA. Robią wrażenie!

Niesamowite grafiki kibiców Ruchu z USA. Robią wrażenie!

Polecamy

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby

Patent włoskiej babci na zupę jarzynową. Jest pyszna i prosta do zrobienia

Patent włoskiej babci na zupę jarzynową. Jest pyszna i prosta do zrobienia

Najsmaczniejsze szparagi z patelni. Z tym przepisem każdy sobie poradzi

Najsmaczniejsze szparagi z patelni. Z tym przepisem każdy sobie poradzi