MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kukurydza jest obecnie drugą po ryżu rośliną zbożową świata....
fot. Ulleo (piaxabay.com)

Te warzywa uważamy za typowo polskie, ale zawdzięczamy je rdzennym Amerykanom. Zobacz, czego nie mielibyśmy, gdyby nie oni

Kukurydza

Kukurydza jest obecnie drugą po ryżu rośliną zbożową świata. Jej ziarna w naturalny sposób nie zawierają glutenu. Produkuje się z nich mąkę i kaszę – popularne m.in. w tradycyjnej kuchni niektórych regionów Włoch (do produkcji polenty) czy południowo-wschodniej Europy. Ale nie zapominajmy też o popularnych płatkach, popcornie, oleju, syropie, alkoholu, czy po prostu ziarnach i kolbach kukurydzy.

Kukurydza należy do najstarszych roślin uprawianych przez człowieka – robi się to od około 9 tysięcy lat. Do Europy trafiła dość szybko i zaczęto ją uprawiać przede wszystkim na południu. Do Polski zawędrowała w XVIII wieku, prawdopodobnie przez Węgry i Rumunię. I choć jej uprawa w Polsce nie stała się bardzo popularna, to jedno z dań kuchni dawnej Galicji – mamałyga – jest robiona właśnie w kukurydzy.

Zobacz również

Z Klasyką przez Polskę: Koncert Wrocław Baroque Ensemble w Klępsku

NOWE
Z Klasyką przez Polskę: Koncert Wrocław Baroque Ensemble w Klępsku

Strażacy z Przemyśla na podium Mistrzostw Podkarpacia 2024

NOWE
Strażacy z Przemyśla na podium Mistrzostw Podkarpacia 2024

Polecamy

Kierowca ciężarówki z promilami uderzył w słup i uszkodził ogrodzenie w Dankowicach

Kierowca ciężarówki z promilami uderzył w słup i uszkodził ogrodzenie w Dankowicach

Nowy program MEN dla przedszkoli. Nabór rusza już w czerwcu!

Nowy program MEN dla przedszkoli. Nabór rusza już w czerwcu!

Policja szuka świadków wypadku sprzed dwóch lat. Chodzi o zderzenie BMW z ciężarówką

Policja szuka świadków wypadku sprzed dwóch lat. Chodzi o zderzenie BMW z ciężarówką