MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Truskawki to sezonowy owoc, który kusi swoim smakiem i...
fot. ka_re/pixabay

Sprytne sposoby na wykorzystanie niepotrzebnych liści rzodkiewki, marchwi lub kalafiora. Nie wyrzucaj – zrób z nich pyszną sałatkę lub pesto

Liście i szypułki truskawek

Truskawki to sezonowy owoc, który kusi swoim smakiem i aromatem. Jednak większość ludzi wyrzuca szypułkę wraz z liśćmi. Te niepozorne listki to jednak bogactwo chlorofilu, który wspiera pracę układu pokarmowego, przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu, a także chroni komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Szypułki z listkami, tak samo jak owoce, są źródłem witaminy C, która wspiera m.in. układ odpornościowy.

Jak wykorzystać liście tego owocu? Przede wszystkim warto od razu zjadać truskawki z szypułkami i liśćmi. Możesz także użyć ich jako dodatku do sałatki lub koktajlu.

Zobacz również

Już w przyszły wtorek ruszy kino wakacyjne w skierniewickim Polonezie

NOWE
Już w przyszły wtorek ruszy kino wakacyjne w skierniewickim Polonezie

Żużel. Wiemy, kiedy drużyna H. Skrzydlewska Orzeł pojedzie zaległy mecz

NOWE
Żużel. Wiemy, kiedy drużyna H. Skrzydlewska Orzeł pojedzie zaległy mecz

Polecamy

Nowa podstawa programowa z religii. Będą kolejne zmiany?

Nowa podstawa programowa z religii. Będą kolejne zmiany?

Zaniżone oceny, nietrwały tusz. Nauczyciel o wpadkach podczas wypełniania świadectw

Zaniżone oceny, nietrwały tusz. Nauczyciel o wpadkach podczas wypełniania świadectw

Uwaga! Wieczorem i w nocy nad Głogowem mogą przejść gwałtowne burze z gradem

Uwaga! Wieczorem i w nocy nad Głogowem mogą przejść gwałtowne burze z gradem