Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Podobnie jak w przypadku Kaszub, tradycyjna mazurska wigilia...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Najlepsze wigilijne potrawy z różnych regionów Polski. O wielu z nich mogłeś nie słyszeć. Skąd pochodzi więdka, bryndzylki i zupa brzadowa?

Warmia i Mazury

Podobnie jak w przypadku Kaszub, tradycyjna mazurska wigilia obfituje w ryby. Oprócz karpia w galarecie podaje się lina w śmietanie, pieczonego sandacza czy okonia w sosie cytrynowym. Przed wojną bardzo popularną potrawą wigilijną na Warmii i Mazurach były śledzie w cieście. Nie mogło także zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami, które do dziś są jedną z najpopularniejszych potraw wigilijnych w całej Polsce. Ciekawostką jest natomiast fakt, że w tym regionie Polski do wigilijnej kolacji nie piło się kompotu z suszu, ale kisiel z żurawiny.
Zobacz, jak przygotować karpia w galarecie.

Zobacz również

Będzie można najeść się po korek. Rekordowa liczba lokali na Nocnym Szlaku Kulinarnym

Będzie można najeść się po korek. Rekordowa liczba lokali na Nocnym Szlaku Kulinarnym

Modernizacja dróg w Stargardzie: Postępy prac na Alei Żołnierza i ul. Pogodnej

Modernizacja dróg w Stargardzie: Postępy prac na Alei Żołnierza i ul. Pogodnej

Polecamy

Najlepsza tarta z rabarbarem i bezą. Znika do ostatniego okruszka

Najlepsza tarta z rabarbarem i bezą. Znika do ostatniego okruszka

Zobacz, gdzie w Głogowie można wypożyczyć łóżka rehabilitacyjne

Zobacz, gdzie w Głogowie można wypożyczyć łóżka rehabilitacyjne

Miasto podpisało kontrakt na budowę nowej drogi przy cmentarzu na Brzostowie

Miasto podpisało kontrakt na budowę nowej drogi przy cmentarzu na Brzostowie