Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 17
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fiołki mają bardzo wiele gatunków – należą do nich m.in....
fot. Hans (Pixabay.com)

Jadalne i piękne. Poznaj 15 roślin, które ozdobią ogród i wykorzystasz je w kuchni. Zobacz, co z nich zrobić i jak uprawiać

Fiołki

Fiołki mają bardzo wiele gatunków – należą do nich m.in. ozdobne i bardzo popularne bratki ogrodowe oraz fiołki rogate („miniaturowe bratki”). Ich kwiaty są jadalne, można je wykorzystywać jako dodatek do sałatek czy jako jadalną dekorację potraw (nie mają zbyt wyrazistego smaku). Za to pyszny i niezwykle aromatyczny jest fiołek wonny, który kwitnie wczesną wiosną i dość często można spotkać go w ogrodach (rośnie też dziko).

Jadalne są zarówno kwiaty fiołków, jak i młode liście, które mają bardzo przyjemny, lekko orzechowy smak. Kwiaty i młode liście można jeść na surowo – dodając do sałatek, można z nich też parzyć pięknie pachnącą herbatę. Kwiatów używa się również do produkcji pachnącego cukru, o wspaniałym, fiołkowym kolorze. Można je również suszyć, do późniejszego wykorzystania.

Fiołek wonny (i kilka innych fiołków) to również zioła. Ze spożyciem fiołków wonnych nie należy przesadzać, bo w dużych ilościach może powodować nudności, a nawet wymioty.

Zobacz również

Co robić w weekend w Łodzi? Sprawdź LISTĘ wydarzeń od 10 do 12 maja

Co robić w weekend w Łodzi? Sprawdź LISTĘ wydarzeń od 10 do 12 maja

Kabaret Paranienormalni wystąpi w Domu Kultury w Przysusze

Kabaret Paranienormalni wystąpi w Domu Kultury w Przysusze

Polecamy

Loki na skarpetki podbijają sieć. Zobacz, jak łatwo uzyskać piękny skręt

Loki na skarpetki podbijają sieć. Zobacz, jak łatwo uzyskać piękny skręt

Noc Muzeów 2024 już w przyszłym tygodniu. Co szykuje muzeum w Głogowie?

Noc Muzeów 2024 już w przyszłym tygodniu. Co szykuje muzeum w Głogowie?

Domowe lody z mascarpone to niebo w gębie. Wystarczy zmieszać kilka składników

Domowe lody z mascarpone to niebo w gębie. Wystarczy zmieszać kilka składników