MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
MIT i PÓŁPRAWDA. Wprawdzie obróbka termiczna lub suszenie...
fot. jasiek03/123rf.com

Fakty i mity o grzybach. Niektóre są niebezpieczne! Grzyby trujące łatwo poznać? Gotowane grzyby są bezpieczne? Sprawdź, w co nie wierzyć

Gotowanie, suszenie itp. pozwoli pozbyć się trucizny z grzybów

MIT i PÓŁPRAWDA. Wprawdzie obróbka termiczna lub suszenie sprawia, że toksyn jest mniej, ale nie pozbawia ich grzybów. Gatunki trujące, nawet tak „obrobione”, nadal mogą wywołać zatrucia, albo uszkodzenia narządów. Natomiast są też gatunki jadalne, ale ciężkostrawne. W ich przypadku rzeczywiście zaleca się jedzenie tylko po obróbce termicznej lub wstępnym obgotowaniu z odlaniem wody. Podkreślamy – chodzi o gatunki jadalne.

Zobacz również

Festiwal Orkiestr Dętych 2024 w Świeciu. Tak było na Dużym Rynku. Zobacz zdjęcia

Festiwal Orkiestr Dętych 2024 w Świeciu. Tak było na Dużym Rynku. Zobacz zdjęcia

Wisła czeka na ofertę z Włoch dla Krzyżanowskiego. Tej z Gdańska nie przyjmie

Wisła czeka na ofertę z Włoch dla Krzyżanowskiego. Tej z Gdańska nie przyjmie

Polecamy

Wielki festyn charytatywny na Piaskowej Górze "Razem po zdrowie" dla Sandry Bekierz

Wielki festyn charytatywny na Piaskowej Górze "Razem po zdrowie" dla Sandry Bekierz

Dariusz Czaja dyrektorem klubu Chrobry Głogów. Od 1 lipca zastąpi Zbigniewa Prejsa

Dariusz Czaja dyrektorem klubu Chrobry Głogów. Od 1 lipca zastąpi Zbigniewa Prejsa

Auta elektryczne. Łatwo można dać się oszukać przy zakupie elektrycznej "używki"

Auta elektryczne. Łatwo można dać się oszukać przy zakupie elektrycznej "używki"