Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Śliwa tarnina lub tarka (Prunus spinosa) jest krzewem...
fot. annekroiss/pixabay.com

Dzikie owoce późnego lata. Są najzdrowsze i najlepsze na przetwory. Tak działa na rokitnik, dereń, tarnina i wiele innych!

Na co jest dobra tarnina?

Śliwa tarnina lub tarka (Prunus spinosa) jest krzewem rodzącym niewielkie owoce w granatowym kolorze z niebieskim nalotem. Mają kwaśny i cierpki smak związany ze sporą zawartością kwasów (m.in. askorbinowego, czyli wit. C) i garbników (tanin), które działają ściągająco i lekko zapierająco.

Tarninę stosuje się w postaci odwarów m.in. przy biegunkach, zaburzeniach trawienia i nadmiernej fermentacji, stanach zapalnych jelit i układu moczowo-płciowego. Tradycyjnie używano jej w leczeniu bakteryjnej czerwonki i reumatyzmu, a także jako środek przeciwzapalny i moczopędny. Owoce przeznaczone do suszenia (temperatura 40-60 stopni Celsjusza, najwyższa pod koniec procesu) należy zbierać przed przymrozkiem.

Owoce tarniny przeznaczone na domowe przetwory takie jak nalewka (tzw. tarninówka) czy bezcukrowe powidła najlepiej przetwarzać po przemrożeniu na drzewie lub w zamrażarce.

Zobacz również

Obchody Święta Pracy w Gdyni. „Naszym wyzwaniem jest godne życie ludzi pracy”

Obchody Święta Pracy w Gdyni. „Naszym wyzwaniem jest godne życie ludzi pracy”

Pięć opolskich restauracji wśród 100 najlepszych w kraju. Tu liczy się smak i klimat

Pięć opolskich restauracji wśród 100 najlepszych w kraju. Tu liczy się smak i klimat

Polecamy

Śląskie atrakcje zamkowe: Od walk rycerskich po skarby pradziejów

Śląskie atrakcje zamkowe: Od walk rycerskich po skarby pradziejów

Maciej Domińczak "Zasłużony dla Sportu". Wyróżnienie dla trenera Legionu

Maciej Domińczak "Zasłużony dla Sportu". Wyróżnienie dla trenera Legionu

Soczysty cheeseburger jak z amerykańskiego baru. Zrób na grillu i podaj gościom

Soczysty cheeseburger jak z amerykańskiego baru. Zrób na grillu i podaj gościom