„Zrobione z Mąki" podbiło serca głogowian. Lokal już otwarty po remoncie ZOBACZ ZDJĘCIA

Kacper Chudzik
Kacper Chudzik
Na początku lutego ponownie otwarto lokal „Zrobione z mąki” przy ul. Długiej. Jest w nim teraz dużo więcej miejsca dla klientów. Zwiększyła się również oferta

Joanna Mastej-Kukła prowadzi „Zrobione z mąki” od blisko 5 lat. W ostatnim miesiącu miała w nim miejsce jednak prawdziwa rewolucja. Od grudnia lokal był zamknięty dla klientów, a w środku trwały intensywne prace. Właścicielka kupiła sąsiednie pomieszczenia i po wyburzeniu ścianek pozwoliło to na znaczne zwiększenie przestrzeni.

– Wcześniej mieliśmy trzy małe stoliki, teraz miejsca dla klientów jest dużo więcej. Na obiad spokojnie może do nas przyjść cała rodzina – mówi pani Joanna.

Kontynuuje rodzinną tradycję

O tym jak gastronomia wygląda „od kuchni” głogowianka wie od dziecka. Jej mama, Maria, prowadziła lokal gastronomiczny przy ul. Wierzbowej. Dzięki temu pani Joanna ma też kogo się doradzić, w kwestiach prowadzenia „Zrobionego z mąki”.

– Mama zawsze powtarzała: dziecko nie idź w gastronomię, bo to ciężki kawałek chleba. No ale wyszło, jak wyszło. Czym skorupka za młodu... – mówi ze śmiechem pani Joanna. – Zawsze gdy jeździłam na Podkarpacie na ferie zimowe, to moja babcia robiła nam pyszne pierogi. Podpatrywałam ją i uczyłam się to robić. Mam też swoją tajną recepturę na ciasto, o którym klienci mówią, że jest delikatne. I to właśnie przepis od mojej babci – dodaje.

Głogowianka zdaje sobie sprawę, że jej lokal (ul. Długa 96) znajduje się w miejscu, przy którym nie ma wielkiego ruchu. Przynajmniej do czasu, aż otworzy się Bulwar Nadodrzański.

– Wierzę jednak, że kto spróbuje moich pierożków, ten wróci. W ofercie mamy również: gofry, naleśniki, koktajle owocowe, kawę i herbatę. Teraz doszły też zupy i ciasta, a od wiosny dodamy suróweczki – wymienia.

„Zrobione z mąki” jest otwarte od poniedziałku do piątku od godz. 12 do 18. Właścicielka zastanawia się jednak nad wydłużeniem godzin otwarcia po tym, jak otwarty zostanie bulwar.

Skąd nazwa „Zrobione z mąki"?

Warto zaznaczyć, że w lokalu wszystkie dania robione są od podstaw.

– Nie mamy gotowych mas czy gofrów z proszku. Mąka, jajka i pracujemy. Robimy wszystko codziennie na świeżo. Taki sobie obrałam cel, żeby klienci otrzymywali najlepszej jakości produkty. Chcę gotować uczciwie. Wszystko jest zrobione z mąki, stąd wzięła się nazwa lokalu – dodaje głogowianka. – Robić codziennie na świeżo może nie jest łatwe, ale zadowolenie klientów daje mi satysfakcję. Kocham też to, że zrobiliśmy tu domową atmosferę.

Zobacz zdjęcia z lokalu

Litwa, Łotwa i Estonia przywraca obostrzenia

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3