Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wśród produktów pochodzenia zwierzęcego najwięcej zatruć...
fot. RitaE/pixabay.com

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania

Zatrucie po spożyciu drobiu

Wśród produktów pochodzenia zwierzęcego najwięcej zatruć pokarmowych powoduje drób. Dlatego podczas przygotowania np. kurczaka oprócz o umycie mięsa (które nie usuwa całkiem bakterii) warto zadbać o higienę rąk i wszystkich powierzchni i sprzętów, z którymi miało ono styczność.

Należy też upewnić się, że podczas przygotowania w całej swojej masie osiągnęło odpowiednią temperaturę, która niszczy patogeny, wynoszącą 74 stopnie Celsjusza. To ważne zwłaszcza w przypadku dużych kawałków mięsa oraz całych kurczaków, a szczególnie nadziewanych.

Temperaturę należy sprawdzać za pomocą termometru kuchennego wbitego w środek lub najgrubszą część kawałka mięsa.

Zobacz również

Pasażerka uważana za małe dziecko, a ma ponad sto lat. Systemy ciągle ją odmładzają

Pasażerka uważana za małe dziecko, a ma ponad sto lat. Systemy ciągle ją odmładzają

Jerzy Janowicz wziął ślub! Jego żona jest starsza i oszałamia urodą!

HIT DNIA
Jerzy Janowicz wziął ślub! Jego żona jest starsza i oszałamia urodą!

Polecamy

Chrobry Głogów zremisował w meczu z Motorem Lublin

Chrobry Głogów zremisował w meczu z Motorem Lublin

Jak kochają się Polacy? Uwaga... Możesz się zdziwić!

Jak kochają się Polacy? Uwaga... Możesz się zdziwić!

Dzięki policyjnej międzynarodowej współpracy odnaleziono zaginionego Kacpra z Głogowa

Dzięki policyjnej międzynarodowej współpracy odnaleziono zaginionego Kacpra z Głogowa