Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Naleśnikowy zawrót głowy na szkolnych warsztatach ekonomika w Głogowie. Zobaczcie zdjęcia

Grażyna Szyszka
Grażyna Szyszka
Uczniowie ZSE Głogów w naleśnikowym konkursie
Uczniowie ZSE Głogów w naleśnikowym konkursie zdjęcia: ZSE Głogów
W warsztatach Zespołu Szkół Ekonomicznych przy Jedności Robotniczej zorganizowano kulinarny konkurs „Naleśniki w kuchni świata". Było smacznie, kolorowo i bardzo pomysłowo.

W czwartek, 26 stycznia, w warsztatach szkolnych Zespołu Szkół Ekonomicznych przy ul. Jedności Robotniczej wiele się działo. Tego dnia zorganizowano tam konkurs kulinarny o nazwie „Naleśniki w kuchni świata".
W rywalizacji wzięło udział siedem zespołów składających się z dwóch osób z klas: 1Ap,1Bp, 2Ep.
Pomysłowość uczniów była spora, a efekty imponujące. Naleśniki przyrządzono i podano na wiele ciekawych i kolorowych sposobów.

Po degustacji i ocenie wizualnej przygotowanych dań wybrano zwycięzców:

  • I miejsce - Blanka Becherowska i Roksana Hirzyńska z klasy 1Ap, za naleśniki po meksykańsku
  • II miejsce - Wiktoria Pietrzak i Amelia Jamniczka klasa 2Ep za naleśniki czekoladowe
  • III miejsce - Agata Dominiczak i Zuzanna Grześkowiak klasa 2Ep za tort naleśnikowy.

Organizatorem konkursu były Aneta Kowalec i Justyna Wierzbicka.

Czytaj też:

W kuchni „ekonoma" obiad z dwóch dań za jedyne 20 zł

Dodajmy, że w warsztatach ZSE przy Jedności Robotniczej od ponad 60 lat działa stołówka. Obiad z dwóch dań, kompotem i surówką to jedyne 20 zł. Posiłki są gotowane od poniedziałku do piątku, pod warunkiem, że są to dni szkolne. Przygotowanie i wydanie posiłków to zadanie dla dwóch grup uczniów. Pierwsza pobiera produkty z magazynu i przygotowuje wszystko do obiadu, a druga go gotuje i wydaje posiłki. Przy okazji młodzież uczy się zasad kelnerowania i nakrywania do stołu.

Pracę zaczynają od godziny 8, by na 12.30 wszystko było gotowe. Pierwsi klienci przychodzą o godz. 13, a ostatnie obiady sprzedawane są do godz. 15.30. Co ważne, można płacić zarówno gotówką jak i kartą. Dziennie w warsztatach „ekonoma” powstaje około 60 obiadów. Wszystkie zostają sprzedane.

Uczniowie ZSE Głogów w naleśnikowym konkursie

Naleśnikowy zawrót głowy na szkolnych warsztatach ekonomika ...

od 7 lat
Wideo

Zmarł wybitny poeta Ernest Bryll

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na glogow.naszemiasto.pl Nasze Miasto