W czwartek, 26 stycznia, w warsztatach szkolnych Zespołu Szkół Ekonomicznych przy ul. Jedności Robotniczej wiele się działo. Tego dnia zorganizowano tam konkurs kulinarny o nazwie „Naleśniki w kuchni świata".
W rywalizacji wzięło udział siedem zespołów składających się z dwóch osób z klas: 1Ap,1Bp, 2Ep.
Pomysłowość uczniów była spora, a efekty imponujące. Naleśniki przyrządzono i podano na wiele ciekawych i kolorowych sposobów.
Po degustacji i ocenie wizualnej przygotowanych dań wybrano zwycięzców:
- I miejsce - Blanka Becherowska i Roksana Hirzyńska z klasy 1Ap, za naleśniki po meksykańsku
- II miejsce - Wiktoria Pietrzak i Amelia Jamniczka klasa 2Ep za naleśniki czekoladowe
- III miejsce - Agata Dominiczak i Zuzanna Grześkowiak klasa 2Ep za tort naleśnikowy.
Organizatorem konkursu były Aneta Kowalec i Justyna Wierzbicka.
Czytaj też:
W kuchni „ekonoma" obiad z dwóch dań za jedyne 20 zł
Dodajmy, że w warsztatach ZSE przy Jedności Robotniczej od ponad 60 lat działa stołówka. Obiad z dwóch dań, kompotem i surówką to jedyne 20 zł. Posiłki są gotowane od poniedziałku do piątku, pod warunkiem, że są to dni szkolne. Przygotowanie i wydanie posiłków to zadanie dla dwóch grup uczniów. Pierwsza pobiera produkty z magazynu i przygotowuje wszystko do obiadu, a druga go gotuje i wydaje posiłki. Przy okazji młodzież uczy się zasad kelnerowania i nakrywania do stołu.
Pracę zaczynają od godziny 8, by na 12.30 wszystko było gotowe. Pierwsi klienci przychodzą o godz. 13, a ostatnie obiady sprzedawane są do godz. 15.30. Co ważne, można płacić zarówno gotówką jak i kartą. Dziennie w warsztatach „ekonoma” powstaje około 60 obiadów. Wszystkie zostają sprzedane.
Zmarł wybitny poeta Ernest Bryll
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?