Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Sardynki to słonowodne i tłuste ryby, bogate w wielonasycone...
fot. Photosiber/gettyimages

Które produkty mają więcej wapnia niż mleko? Wprowadź je do jadłospisu i wzmocnij kości. Co warto jeść przy osteoporozie lub próchnicy?

Sardynki w puszce

Sardynki to słonowodne i tłuste ryby, bogate w wielonasycone kwasy tłuszczowe.

Włączenie ich do jadłospisu korzystnie wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, poprawia krążenie oraz zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.

Sardynki są również źródłem witaminy D która wspomaga pracę układu immunologicznego oraz może zmniejszyć ryzyko rozwoju depresji i nowotworów.

Porcja 100 g tych ryb jest źródłem 351 mg wapnia.

Zobacz również

Krzysztof Włodarczyk gościem seminarium bokserskiego w Radomiu

Krzysztof Włodarczyk gościem seminarium bokserskiego w Radomiu

Burmistrz Włodawy i nowa rada po ślubowaniu

Burmistrz Włodawy i nowa rada po ślubowaniu

Polecamy

Jeden kod BLIK i możesz stracić pieniądze! Nowa metoda oszustów

Jeden kod BLIK i możesz stracić pieniądze! Nowa metoda oszustów

Puchar Tymbarku: 133 zespoły powalczą w Dzierżoniowie o Wielki Finał na PGE Narodowym

Puchar Tymbarku: 133 zespoły powalczą w Dzierżoniowie o Wielki Finał na PGE Narodowym

Ekspert ocenia tematy maturalne – mogą być problematyczne

Ekspert ocenia tematy maturalne – mogą być problematyczne