MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kiszonki stanowią doskonałe źródło bakterii kwasu mlekowego,...
fot. Rawpixel/Getty Images

Kto powinien częściej jeść ogórki kiszone? Skorzystają: układ pokarmowy, figura i odporność. W tych schorzeniach warto sięgać po kiszonki

Wysoki poziom cholesterolu

Kiszonki stanowią doskonałe źródło bakterii kwasu mlekowego, które mają zdolność przetwarzania cholesterolu w sterole. Związki te w łagodny sposób hamują wchłanianie cholesterolu w jelicie, a dzięki temu obniżają jego stężenie we krwi. To sugeruje, że regularne jedzenie kiszonek może zmniejszyć odkładanie się blaszki miażdżycowej w ścianach naczyń krwionośnych, która jest jedną z głównych przycyzn rozwoju zawału serca.

Zobacz również

Na DK60 w Ponikwi Dużej samochód osobowy zjechał na pobocze i wpadł do rowu

Na DK60 w Ponikwi Dużej samochód osobowy zjechał na pobocze i wpadł do rowu

Pierwsza Komunia Święta w parafii pw. św. Barbary w Budzyniu cz. I

Pierwsza Komunia Święta w parafii pw. św. Barbary w Budzyniu cz. I

Polecamy

Grodziszcze ma nową panią sołtys. Ruszyły wybory w gminie Grębocice

Grodziszcze ma nową panią sołtys. Ruszyły wybory w gminie Grębocice

Najlepszy tort truskawkowy. Idealny na rodzinne spotkania

HIT DNIA
Najlepszy tort truskawkowy. Idealny na rodzinne spotkania

Dziś dużo łatwiej o wysoki mandat. Akcja policji w całej Polsce

Dziś dużo łatwiej o wysoki mandat. Akcja policji w całej Polsce