KGW Koźliczanki wygrały kulinarną „Bitwę Regionów". Na podium także KGW Gaworzyce

Anna Ickiewicz
Anna Ickiewicz
Udostępnij:
Było smacznie, zdrowo i lokalnie. W Osieku zorganizowano VII edycję ogólnopolskiego konkursu „Bitwa Regionów”. Na smaki rywalizowało siedem grup z trzech powiatów: lubińskiego, polkowickiego i głogowskiego. Bitwę kulinarną wygrały KGW Koźliczanki, II miejsce w konkursie zajęły KGW Jędrzychowo-Wianki, a trzecie gospodynie KGW z Kłobuczyna.

Kilkanaście stoisk na których można było spróbować, a nawet kupić pyszne wyroby domowe – wędliny, sery, miody i kojące nalewki. A do tego pyszne ciasta upieczone przez panie z Kół Gospodyń Wiejskich, pierogi, pieczone mięso czy chleb z domowym smalcem i ogórkiem. Smakowitego jedzenia w Osieku nie zabrakło.

– To promocja produktów, które możemy znaleźć w naszych ogródkach i na naszych polach- mówiła Magdalena Dubińska, dyrektor Ośrodka Kultury Gminy Lubin, który był współorganizatorem wydarzenia wraz z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Agencją Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa oraz Kasą Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego,

– Uwielbiam produkty świeże, regionalne, lokalne więc na pewno, to będzie dla mnie najważniejsze i będę zwracała na to uwagę – mówiła lubińska restauratorka Sylwia Biały, jury konkursu. – Czekam na taki element zaskoczenia, kompletnie nie przyglądam się temu, co tam się tworzy, chcę podejść, posmakować, a potem posłuchać pań, które opowiedzą o tych potrawach.

W jury zasiadali także: Patryk Jarkowiec, radny gminy Lubin i restaurator, Monika Kalińska kierownik placówki terenowej KRUS w Polkowicach, Robert Marek – kierownik lubińskiego biura ARiMR oraz Maurycy Rakowski, zastępca dyrektora KOWR we Wrocławiu.

W tym roku konkurs przebiega w trzech etapach. Zaplanowano łącznie ponad 250 wydarzeń, w tym 240 powiatowych, 16 wojewódzkich i 1 ogólnopolski finał ogólnopolski. Osiek w gminie Lubin odwiedziło wiele osób, m.in. poseł Ewa Szymańska, Paweł Kura- radny Sejmiku Dolnośląskiego, Jacek Szwagrzyk- wójt gminy Gaworzyce, Krzysztof Wołoszyn- wójt Żukowic i Wiesława Bober, Powiatowy Lekarz Weterynarii.

W konkursie kulinarnym wystartowało siedem kół. Było w czym wybierać i przede wszystkim smakować.

Panie z KGW Jędrzychów przyjechały na konkurs z pierogami rychcickimi z maczanką.

– Mamy różne farsze do pierogów, na przykład z ziemniakami, z ziemniakami i kaszą gryczaną i z serem twarogowym. Mamy też dwie maczanki, pierwsza robiona na mleku a druga typowo mięsna – powiedziały nam

.

Gospodynie z Wilkowa w gminie Głogów też miały wiele pyszności do zaoferowania.

– Przyjechałyśmy zaprezentować nasze roladki z jelenia z zasmażaną kapustą i kluskami śląskimi – powiedziały nam. – Mamy też zupę karmuszkę. To wyjątkowa zupa robiona na mięsie z łopatki. Jest tu też zasmażany boczek, marchewka, kapusta, seler, przecier pomidorowy i fasolka. Zupa jest pyszna. Ale oprócz tego mamy jeszcze swojski chleb ze smalcem, ciasto i pierożki drożdżowe z mięsem i kapustą – wyliczały.

Z kolei panie z gminy Jerzmanowa w powiecie głogowskim na konkurs przygotowały kacze udko na kołderce z pieczonych buraczków ubogacone pieczonym jabłkiem.

– Oprócz tego przygotowałyśmy pieczone papryczki z farszem, które błyskawicznie się rozeszły, mamy kilka rodzajów ciasta, pyszne kompoty z owoców i swojskie wędliny. – powiedziały nam czekając na werdykt jury.

W Osieku pojawiły się również panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Kłobuczynie w gminie Gaworzyce. Rok temu ich popisowe żeberka po polkowicku z mamałygą na mocianinie zaprowadziły je do ścisłego finału.

– W tym roku przygotowałyśmy sarmale po bukowińsku. To są gołąbki gotowane na bukowinie. Wielu mieszkańców naszej wsi pochodzi właśnie z bukowiny, a takie gołąbki nauczyła mnie robić moja babcia. To są gołąbki z siekanym mięsem, suszonymi grzybami, gotowane, a nie pieczone w piekarniku, z dodatkiem soku z kiszonej kapusty. Staramy się żeby było smacznie i czekamy na werdykt – mówią Gabrysia, Halina i Beata z KGW Kłobuczyn. – Takie imprezy są bardzo potrzebne. Tak naprawdę udział w Bitwie Regionów otworzył przed nami wiele drzwi. Działamy razem, spotykamy się, gotujemy razem. Idzie nam świetnie, jesteśmy zauważane i doceniane. A tak naprawdę, mimo tego że mamy mało czasu, to się spotykamy i to nam sprawia najwięcej przyjemności. Jesteśmy jak rodzina – dodają.

Przedstawicielki Stowarzyszenia Nasz Wiercień zaprezentowały jury konkursowemu gulasz mięsno-grzybowy ze skubańcami ziemniaczanymi. Spieszymy z informacją, że skubańce to coś w rodzaju kopytek, tyle tylko, że z dodatkiem żółtego sera i formowane w małe cygara.

– Oczywiście grzyby w gulaszu są leśne – kurki i podgrzybki, same je zbieramy. Mamy łatwiej bo dookoła naszych domów rosną lasy – powiedziały nam Agnieszka i dwie Krystyny z Wiercienia. – Oprócz tego mamy sery z mleka od naszych krów, serniczek, smalec i pierożki, a dla smakoszy też pyszne naleweczki. Czekamy na werdykt jury i jesteśmy dobrej myśli – dodały.

– To piękne przykłady kultywowania tradycji kulinarnych. Smaki to nasze wspomnienia z dzieciństwa, dobrze by było żebyśmy przekazywali je naszym dzieciom i wnukom. Na przykład moja mama robiła pyszne zupy i przyznam, że jak już w dorosłym życiu ktoś inny zaczął mi te zupy gotować, to minął rok zanim się przestawiłem. Ciągle gdzieś tam pozostały mi smaki z dzieciństwa. Uwielbiam też pierogi. I dzisiaj takich smaków możemy spróbować w Osieku –mówił Tadeusz Kielan, wójt gminy Lubin.

Bitwę kulinarną wygrały KGW Koźliczanki, II miejsce w konkursie zajęły KGW Jędrzychowo-Wianki, a trzecie gospodynie KGW z Kłobuczyna. Dodatkowe trzy nagrody w wysokości 300 złotych ufundowała Dolnośląska Izba Rolnicza oraz dwie nagrody także w wysokości 300 złotych gmina Lubin. Wygrani byli więc wszyscy uczestnicy tej zabawy

- Musimy trochę się chwalić, tym co dobrego daje nasza ziemia – podkreślił Franciszek Lesicki, przewodniczący powiatowego oddziału Dolnośląskiej Izby Rolniczej. – Także ci mieszkańcy, którzy bezpośrednio tego nie doświadczają przy wytwarzaniu produktów, żeby próbowali i wiedzieli jakie to wszystko jest dobre.

Oprócz atrakcji smakowych na uczestników Bitwy Regionów czekały także występy artystyczne. Na scenie zaprezentowały się Osieczanki, Koniczynki oraz zespół Lubin.
Źródło: ug.lubin

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

miejsce #2

Toya

Toya Vorel Wyciskacz Do Mas 245mm (65513)

17,09 zł10,87 zł-36%
miejsce #3

Einhell

Einhell TC-HA 2000/1 4520184

126,00 zł98,00 zł-22%
miejsce #4

Parkside

Tokarka do drewna Parkside PDM 600 B2

489,00 zł389,00 zł-20%
miejsce #6

Eko-Light

Eko-Light Wiertarka Udarowa 230V (Mal898)

67,90 zł61,50 zł-9%
Materiały promocyjne partnera

Polscy strażacy znów w akcji. Pomogą Francuzom gasić pożary

Materiał oryginalny: KGW Koźliczanki wygrały kulinarną „Bitwę Regionów". Na podium także KGW Gaworzyce - Lubin Nasze Miasto

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie