Tematem jubileuszowej edycji było „Żywienie dietetyczne w chorobach XXI wieku”.
Konkurs składał się z trzech części. Pierwszą był test na temat racjonalnego żywienia, podstawowych składników pokarmowych i witamin oraz zagadnień związanych z zasadami żywienia w chorobach XXI wieku.
Druga cześć polegała na sprawdzeniu wiadomości i umiejętności uczniów w formie ćwiczeń. Młodzież musiała m.in. wykazać się znajomością przypraw, zastosowania szkła do napojów, sprzętu gastronomicznego, zasad ułożenia zastawy stołowej, rozpoznawaniem owoców i warzyw, zasad żywienia w poszczególnych dietach, w tym cukrzycowej, bezglutenowej, w otyłości oraz umiejętnością składanie serwetek. Część konkurencji przeprowadzono w języku angielskim i niemieckim.
Do trzeciego etapu, który odbył się w formie quizu przeszły cztery najlepsze drużyny.
Ponadto uczestnicy konkursu i ich opiekunowie oraz goście mieli okazję uczestniczyć w wykładzie przeprowadzonym przez dietetyk Kingę Tarkowską z Centrum Dietetycznego Naturhouse w Głogowie i degustacji potraw dietetycznych przygotowanych przez uczniów biorących udział w projekcie POWER.
Klasyfikacja końcowa
- I miejsce - Gimnazjum Dwujęzycznego – Nadia Mrugalska i Weronika Raczkowska
- II miejsce - Zespołu Szkół Ekonomicznych im. J.P.II - Jagoda Ratajczak i Alicja Świderska
- III miejsce - Zespół Szkół Politechnicznych – Szymon Lewicki i Paulina Rojek
- IV miejsce – Szkoła Podstawowa nr 9 – Żaneta Krawczyk i Hanna Szymczyk
Mistrzem testu w kategorii szkół podstawowych została Weronika Raczkowska
Mistrzem testu w kategorii szkół ponadpodstawowych została Jagoda Ratajczak
Celem konkursu było rozpropagowanie zdrowego stylu odżywiania, głównie wśród młodzieży, a jego maksymą było „Zdrowie człowieka tkwi od pokoleń w tym co ma w głowie i co na stole”. To także pobudzanie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami żywieniowymi oraz upowszechnianie wzorców racjonalnego żywienia oraz promocja zdrowia.
Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali nagrody ufundowane przez:
- starostę powiatu głogowskiego Jarosława Dudkowiaka
- prezydent miasta Rafael Rokaszewicz
- prezes głogowskiego PSS Społem Magdalen Zgondek
- Magdalena i Krzysztof Reszewicz, Centrum Kserograficznego Xero – Max
- Bożena Wójcik, Księgarnia Feniks
- Ewa Golba, Restauracja Empireum
- Bartłomiej Krężel, Fortepiano Ristorante
- Lech Ptak, Restauracja Pasjonata
- Krzysztof Iwach
- Kinga Tarkowska, Centrum Dietetycznego Naturhouse w Głogowie
- dyrektor ZSE im. J.P.II Wojciech Janisio.
Konkurs poprowadziły Elżbieta Wasielewska, Barbara Tylak, Małgorzata Bojko, Aneta Sroka, Alicja Głogowska, Joanna Knysz
Potrawy do degustacji były sporządzane przez uczestników biorących udział w projekcie POWER pod opieką . Elżbiety Grzelczak i Małgorzaty Bojko. Pyszny tort jubileuszowy przygotowała natomiast Beata Sawicka wraz z uczniami klas gastronomicznych.
Honorowy patronat nad konkursem objęli Starosta Powiatu Głogowskiego Pan Jarosław Dudkowiak, Prezydent Miasta Pan Rafael Rokaszewicz, Prezes Głogowskiego PSS Społem Pani Magdalena Zgondek oraz Pani Kinga Tarkowska z Centrum Dietetycznego Naturhouse w Głogowie.
Kalendarz siewu kwiatów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?