Jak zrobić grzyby marynowane w occie i kiszone? Rewelacyjny przepis Ćwierczakiewiczowej. Dodaj jeden składnik, a smak cię zachwyci

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowe grzyby marynowane przydadzą się do zrobienia własnoręcznego sosu tatarskiego. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć inne rodzaje grzybów w słoiku.
Domowe grzyby marynowane przydadzą się do zrobienia własnoręcznego sosu tatarskiego. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć inne rodzaje grzybów w słoiku. 123rf.com/belchonock
Udostępnij:
Sezon na grzyby trwa w najlepsze, warto więc pomyśleć o przetworach na jesień i zimę. Jednym z największych przysmaków są marynowane grzyby. Zobacz, jak zrobić domowe grzybki marynowane z pysznymi dodatkami, grzyby w occie jak u babci i grzyby kiszone. Sprawdź tradycyjne przepisy mistrzyni kuchni Lucyny Ćwierczakiewiczowej.

Na skróty

Marynowane grzyby. Które będą najsmaczniejsze?

W naszych lasach trwa sezon na grzyby, więc warto już pomyśleć o przetworach. Do marynowania najlepiej wybierać zdrowe i jędrne okazy. Grzyby powinny być dobrze rozwinięte, bez robaków i dokładnie wyczyszczone. Najlepsze przetwory z grzybów w occie będą z następujących gatunków:

  • kurki,
  • borowiki szlachetne, czyli prawdziwki,
  • podgrzybki,
  • rydze,
  • maślaki,
  • zielone i szare gąski,
  • pieczarki,
  • boczniaki.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć rodzaje marynowanych grzybów

Przepis na grzyby marynowane w occie Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Tradycyjny przepis na grzyby marynowane wymaga dobrej zalewy octowej. Wielu smakoszy unika jej z racji mocnego smaku i wyrazistego aromatu. Lucyna Ćwierczakiewiczowa w książce „Jedyne praktyczne przepisy” zalecała do marynowania brać drobne i średnie grzyby do słoików. Kluczowe według niej jest podduszenie grzybów w rondlu z dodatkiem plastrów cebuli. Następnie dodawała szklankę octu i krótko zagotowała. Potem przekładała grzyby do słoika i dodawała ostudzoną zalewę. Ważne, aby zalewa przykrywała całkowicie grzyby. Na koniec zawiązywała słój pęcherzem i wstawiała do spiżarni. Gotowe grzybki w occie sugerowała podać w sposób elegancki z plastrami cebuli i polane oliwą.

Pieczarki w occie
Getty Images/KiraBudaieva

Łagodna zalewa octowa do grzybów

Wiele osób stroni od grzybów w occie z racji na kwaśny smak. Jednak każdy grzybiarz może wybrać odpowiednią dla siebie zalewę. Szczególnie polecamy dodać jeden składnik, który zmieni smak zalewy octowej do grzybów. Mianowicie jest nią cukier. Drugą ważną wskazówką jest, rozcieńczenie wodą mocnego octu spirytusowego. Warto też stosować przyprawy, które nadadzą dodatkowych walorów smakowych.

Grzyby marynowane w occie – przepis na zimę

Przepis na marynowane prawdziwki w occie Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej. Szczególnie polubią go miłośnicy tradycyjnej kuchni polskiej.
Składniki:

  • prawdziwki,
  • 1 szklanka octu,
  • 3 szklanki wody,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • 5 liści laurowych,
  • 5 sztuk ziela angielskiego.

Przygotowanie:

  1. Grzyby obrać i obgotować w osolonej wodzie. Odcedzić.
  2. Zagotować zalewę, do gorącej wrzucić ugotowane grzybki, doprowadzić do wrzenia.
  3. Tak przygotowaną marynatę z grzybami przełożyć do słoików, szczelnie zakręcić, odstawić do góry dnem i zostawić do wystudzenia.

Jak zrobić kiszone grzyby?

Część grzybiarzy uważa, że grzyby w occie mają gorszy smak. Postulują, że ocet dobrze konserwuje, ale zabija prawdziwy smak grzybów. Przez to różne gatunki smakują tak samo. Jeśli jesteście zwolennikami, tego zdania można zabrać się za kiszenie grzybów. Dzięki temu będzie szansa wydobyć ich naturalny smak. Takie grzyby wytrzymają w chłodnej spiżarni, piwnicy lub w dolnej szufladzie lodówki nawet do 6 miesięcy. Z powodzeniem można je dodawać do sosu tatarskiego, sałatek lub podawać jako rodzaj zagrychy.

Przepis na kiszone grzyby

Proporcja na 2-3 słoiki, czas przygotowania 30 minut.
Składniki:

  • 500 g świeżych grzybów,
  • 1 szklanka wody,
  • 10 g soli,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 2 ziarna czarnego pieprzu,
  • 1 ziarno ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy.

Przygotowanie:

  1. Grzyby trzeba umyć i dokładnie oczyścić. Następnie należy je krótko obgotować i przecedzić na sicie.
  2. Grzyby trzeba odstawić do ostudzenia.
  3. Następnie grzyby trzeba ułożyć kapeluszami do góry naprzemiennie w słoiku lub kamionkowym naczyniu. Każdą warstwę należy posypać solą i ułożyć między nie przyprawy.
  4. Ostatnią warstwę grzybów należy posolić i przykryć czystą gazą. Taki słoik należy odstawić do czasu pojawienia się płynu do kiszenia grzybów.
  5. Jeśli grzyby były zbyt suche, to trzeba dolać do słoika przegotowanej, osolonej wody. Przed wlaniem do słoika w wodzie należy rozpuścić sól w proporcji 1 łyżka na 250 ml wody.

Mamy nadzieję, że oba przepisy zainspirują was do zrobienia grzybów na zimę. Zdradźcie nam jakie grzyby częściej zajadacie? W occie czy kiszone?

Zobacz w galerii grzyby w occie

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

miejsce #1

KINGHOFF

Kinghoff Suszarka Do Naczyń 36X30Cm (Kh1355)

406,34 zł30,49 zł-92%
miejsce #2

Tefal

Tefal łyżka cedzakowa 2744512

43,00 zł14,99 zł-65%
miejsce #3

KINGHOFF

Kinghoff Dziadek Do Orzechów (Kh1419)

35,42 zł14,50 zł-59%
miejsce #4

Verlo

Verlo Deska Dębowa 240X120X25Mm (V11526)

143,00 zł68,19 zł-52%
miejsce #5

Brabantia

Brabantia Obieraczka Do Warzyw Stalowa Profile (250262)

40,00 zł22,00 zł-45%
miejsce #6

Biowin

Biowin Maszynka Do Przecierania Pomidorów (320301)

84,89 zł59,99 zł-29%
miejsce #7

Galicja

Skrobak do warzyw podłużny Tomas 20168

6,99 zł5,49 zł-21%
miejsce #8

Joseph Joseph

Joseph Joseph Chop2Pot Plus Large Szmaragdowa (60156)

95,90 zł77,00 zł-20%
miejsce #11

Tefal

TEFAL Fresh Express + MB756G31

277,00 zł249,00 zł-10%
miejsce #12

Ad Hoc

AdHoc młynki do soli i pieprzu David A-MP33

118,90 zł107,00 zł-10%
miejsce #14

Orion

Orion Minutnik Kuchenny Timer Czasomierz Stoper Stalowy

39,99 zł35,99 zł-10%
miejsce #15

Reisenthel

Reisenthel Torba Thermoshopper Black Poliester 15 L (Rov7003)

169,00 zł152,90 zł-10%
Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - sezonowe spożycie owoców i warzyw

Materiał oryginalny: Jak zrobić grzyby marynowane w occie i kiszone? Rewelacyjny przepis Ćwierczakiewiczowej. Dodaj jeden składnik, a smak cię zachwyci - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie