Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jak upiec baranka z ciasta na wielkanocny stół? Przepis podaje Koło Gospodyń Wiejskich Wierzchowice

Grażyna Szyszka
Baranek z ciasta na wielkanocny stół, szczególnie ten upieczony własnymi rękami, jest najpiękniejszy i zapewne najsmaczniejszy. Przepisem na ciasto podzieliło się Koło Gospodyń Wiejskich z Wierzchowic.

Składniki na ciasto do formy baranka:

5 jajek
1 szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 kiśle
sok z 1 cytryny plus skórka z 1 cytryny
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru

Wszystkie składniki dobrze wymieszać i wlać do foremki w kształcie baranka. Formę do baranka wysmarować wcześniej masłem, oprószyć mąką. Piec przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Zobacz też: Jak zrobić zakwas a potem świąteczny żurek? Mamy prosty i sprawdzony przepis z Koła Gospodyń Wiejskich w Gaworzycach

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na glogow.naszemiasto.pl Nasze Miasto