Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Gronkowiec i bakterie E. coli - objawy i leczenie

Grettchen
Grettchen
Zaczęło się od gronkowców w Nowej Gdyni i Aquaparku Fala. Wczoraj MMka doniosła o bakteriach E. coli w Arturówku i na „Stawach Jana”. Czym są te niezwykle groźne bakterie?

Bakteria E. coli z niemieckich warzyw dotarła do Polski


Gronkowce

- bakterie te występują w jamie nosowo-gardłowej oraz na skórze ludzi i zwierząt. Gronkowce wytwarzają termoodporną enterotoksynę. Toksyna gronkowca jest bardzo odporna na działanie wysokiej temperatury.

Szacuje się, że 10 do 50% populacji ludzkiej stale lub okresowo jest nosicielami tych bakterii bez wystąpienia objawów chorobowych. Objawy zatrucia pokarmowego gronkowcem występują szybko po zakażeniu (1,6 godzin). Początkowo pojawiają się intensywne wymioty, bóle nadbrzusza, biegunka, osłabienie krążenia. Temperatura jest tylko nieznacznie podwyższona, może być też obniżona. Zatrucie szczepami gronkowca może spowodować zapaść i zagrożenie zgonem.

Przy zakażeniu wskutek bezpośredniego kontaktu (np. gdy bakteria jest w wodzie) S. aureus najczęściej powoduje zakażenia ropne skóry, tkanek podskórnych oraz tkanek miękkich, zakażenia układowe, zakażenia lub zatrucia związane z produkcją toksyn.

Gronkowce mogą być odporne na antybiotyki, dlatego coraz częściej poza antybiotykami w leczeniu zaburzeń relacji "gronkowce-człowiek" stosuje się metody alternatywne, probiotyki, barwniki roślinne, immunostymulacje itp. Niestety nie istnieje jeszcze bezpieczna specyficzna szczepionka przeciwgronkowcowa.

Escherichia coli inaczej Pałeczka okrężnicy potocznie nazywana bakterią koli - pod tą nazwą kryje się prawie 200 różnych bakterii należących do tego samego gatunku. Wchodzą one w skład fizjologicznej flory bakteryjnej jelita grubego człowieka oraz zwierząt stałocieplnych. Obecność E. coli w wodach powierzchniowych jest często stosowanym wskaźnikiem ich zanieczyszczenia.

Bakterie E. coli, które są nieszkodliwe w jelicie, mogą powodować schorzenia innych układów. Są najczęstszą przyczyną zakażeń (60-80%) dróg moczowych. Są też drugim czynnikiem etiologicznym zapalenia opon mózgowych u noworodków. Niektóre szczepy E.coli produkujące egzotoksynę. Czasem powodują zatrucia pokarmowe, najczęściej spowodowane spożyciem zakażonego pokarmu.

Przebieg schorzenia ma różne nasilenie, czasem może być bardzo groźne, ale w większości objawy nie jest ciężkie. Sporadycznie zdarzają się ostre schorzenia żołądka i jelit, występujące w krótkim czasie po spożyciu pokarmów lub wody zakażonych drobnoustrojami lub ich jadami.

Do głównych objawów należą: biegunka, bóle brzucha, nudności, wymioty, bóle i zawroty głowy, niekiedy gorączka, ogólne osłabienie, objawy odwodnienia. Rozwój bakterii E. coli w przewodzie pokarmowym powoduje ciężkie schorzenia - zapalenia otrzewnej. E.coli jest najczęstszą pałeczką Gramm (-) powodującą sepsę.

Do walki z bakteriami E.coli oraz do wzmacniania organizmu i działania przeciwzapalnego stosuje się głównie antybiotyki.



**

Informacje o Konkursach MMŁódź!!!!

Od redakcji: Przypominamy, że każdy z Was może zostać dziennikarzem obywatelskim serwisu MM Moje Miasto! Zachęcamy Was do zamieszczania artykułów oraz nadsyłania zdjęć z ciekawych wydarzeń i imprez. Piszcie też o tym, co Wam się podoba, a co Wam przeszkadza w naszym mieście. Spróbujcie swych sił w roli reporterów obywatelskich eMeMki! Pokażcie innym to, co dzieje się wokół Was. Pokażcie, czym żyje Miasto.


emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto