Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Głogów: W ratuszu otwarto restaurację Pod Starym Głogiem

Grażyna Szyszka
Na otwarcie restauracji zaproszono ponad 200 osób. Takiej imprezy w Głogowie już dawno nie było
Na otwarcie restauracji zaproszono ponad 200 osób. Takiej imprezy w Głogowie już dawno nie było fot. grażyna szyszka
W zabytkowych wnętrzach ratusza otwarto stylową restaurację. Cztery sale pomieszczą nawet 180 osób.

Po 65 latach w ratuszu ponownie działa restauracja. "Pod Starym Głogiem" przyjmuje gości od 1 czerwca, choć w maju bawili się tam weselni goście i organizowano komunijne przyjęcia.

Odrestaurowane sale z wyjątkowymi sklepieniami nawiązują klimatem do lokalu, który przed wojną był jednym z najczęściej odwiedzanym w Głogowie
Lokal w ratuszu należy do miasta. Wydzierżawili go na dziesięć lat i przywrócili dawną świetność dwaj restauratorzy Michał Kępa i Krzysztof Nowak. Przez ponad rok przygotowywali sale pod potrzeby gastronomii, pilnując by wszystko było zgodne z wymogami konserwatora zabytków.
- Najwięcej czasu, oprócz prac remontowych, zajęło nam planowanie, a potem wyszukiwanie odpowiedniego wyposażenia i wystroju restauracji - przyznają właściciele.

Wnętrza zaprojektowała Anna Morasiewicz, projektantka wystroju opery wrocławskiej. Dla gości przygotowywano cztery klimatyzowane sale, w tym jedną główną, restauracyjną. Każda z nich, w razie potrzeb, może być oddzielona od pozostałych szklanymi drzwiami. Zabytkowe sufity zdobią stylowe żyrandole sprowadzone z Niemiec. Na ścianach wiszą zdjęcia pokazujące restaurację sprzed wojny. Na placu przed restauracją jest też letni ogródek.
Szefem kuchni "Pod Starym Głogiem" jest Sławomir Bandosz z Poznania. Od marca szkolił kilkuosobową załogę do pracy w swoim zespole.
- Serwujemy smaczną polską kuchnię, ale nie zabraknie też innej, europejskiej - zapewnia Sławomir Bandosz. - Jeszcze w czerwcu, od południa do godziny 16-tej w restauracji będzie można zjeść lunch. Ale jest też druga karta, w której polecam między innymi pieczoną około ośmiu godzin kaczkę confi, dziczyznę czy wiele innych dań.

Michał Kępa i Krzysztof Nowak wierzą, że ich nowy lokal przyjmie się wśród głogowian i odwiedzających miasto gości. - Włożyliśmy w to miejsce wiele serca i traktujemy je jak nasze dziecko - przyznał Michał Kępa podczas otwarcia restauracji. Na uroczystość, przygotowaną z wielką pompą, zaproszono ponad 200 osób. Wśród nich nie zabrakło gospodarza obiektu, czyli prezydenta miasta Jana Zubowskiego. - Jak mawiał poprzedni prezydent miasta, Głogów to magiczne miejsce. Będąc w tej restauracji, zupełnie się z nim zgadzam - powiedział prezydent.

Wybrane z menu

zupa krem z borowików z chrupiącymi grzankami (wypiekanymi w restauracji 12 zł
śledź marynowany na pieczonym ziemniaku z masłem 12 zł
golonka pieczona po bawarsku z kapustą i grzybami z chrupiącymi bułeczkami 24 zł
sandacz z grzybkami i cebulką z pieczonymi ziemniakami 37 zł
stek z dzika w konfiturach z żurawiny z kaszą gryczaną 57 zł
sałatka Cezar 14 zł
tradycyjna herbata śniadaniowa (dzban) 6 zł
herbata owocowa. Napar łączy kompozycję świeżych kawałków jagody, maliny i pomarańczy o wyraźnej esencji owoca głogu (specjalność restauracji) puchar 8 zł
kawa Espresso 6 zł
lody z owocami w koszyczku karmelowym 17 zł
ciastko bardzo czekoladowe (na ciepło) 14 zł

od 7 lat
Wideo

Uwaga na Instagram - nowe oszustwo

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na glogow.naszemiasto.pl Nasze Miasto