Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Głogów: Miasto obniżyło o połowę opłaty za ogródki restauracyjne

Grażyna Szyszka
Rada miejska podjęła decyzję o obniżeniu stawki za zajęcia pasa drogowego pod ogródki restauracyjne. Będą naliczane według stawki niższej o połowę. Kilka lokali przygotowała je dla klientów. Na starówce takich ogródków jest mniej niż w ubiegłym roku.

Podczas ostatniej (14 maja) sesji miejskiej, radni przyjęli wniosek prezydenta Głogowa, aby stawki za ogródki restauracyjne (za zajęcie pasa drogowego) obniżyć do 25 groszy za mkw za dobę.

– W ten sposób możemy pomóc restauratorom, którzy już od 18 maja mogą otwierać swoje lokale. Do tej pory stawka wynosiła 50 groszy za metr kwadratowy za dzień, proszę radnych o przyjęcie tej uchwały – mówił na sesji prezydent Głogowa, Rafael Rokaszewicz.

Radni przyjęli wniosek prezydenta z jednym głosem wstrzymującym się. Wstrzymał się radny Andrzej Koliński.
Przypomnijmy, że od 8 maja, w ramach trzeciego etapu odmrażania gospodarki, otworzą się ponownie zakłady fryzjerskie i kosmetyczne oraz bary i restauracje. Jednak zasady działania wymienionych branż będą się mocno różnic od tych, jakie pamiętamy sprzed pandemii, zwłaszcza w barach i restauracjach.

Zasady

Limit osób w lokalu - na 1 osobę musi przypadać co najmniej 4 m2. Oprócz tego zaleca się dyscyplinę utrzymania 2-metrowej odległości pomiędzy osobami stojącymi w kolejce, poprzez zastosowanie widocznych wskazówek (np. naklejki na podłodze lub stojące znaki).
Obowiązkową dezynfekcję rąk przez klientów przy wejściu na teren lokalu.
Noszenie maseczek i rękawiczek jest wśród zaleceń dla kucharzy oraz obsługi lokalu gastronomicznego. Noszenie osłon ust i nosa oraz rękawiczek w przypadku gości lokalu gastronomicznego zajmujących miejsca siedzące i w trakcie konsumpcji nie jest wymagane.
Goście mogą zjeść posiłek zarówno na sali, w środku, jak i w ogródku restauracyjnym.
Przy jednym stoliku może przebywać tylko rodzina lub osoby pozostające we wspólnym gospodarstwie domowym.
W innym przypadku przy stoliku powinny siedzieć pojedyncze osoby, chyba, że odległości między nimi wynoszą min 1,5 m i nie siedzą oni naprzeciw siebie.
Posiłki muszą być przynoszone na tacach dezynfekowanych po każdym użyciu. Ze stolików zostaną usunięte dodatki (np. cukier, jednorazowe sztućce, wazoniki, serwetniki). Będą wydawanie bezpośrednio do zamówienia przez obsługę.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na glogow.naszemiasto.pl Nasze Miasto