Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dziś Tłusty Czwartek. Co zrobić z olejem po smażeniu pączków?

Grażyna Szyszka
Dziś Tłusty Czwartek. Z pewnością w wielu domach zagoszczą pączki, chrusty, faworki – kupione w cukierni lub wykonane samodzielnie. W przypadku domowych wypieków, problemem może być olej po smażeniu. Co z nim zrobić? Zwykle bez zastanowienia jest on wylewany do zlewu lub do toalety. Jest to jednak duży błąd.

O tym, że nie wolno tak robić, przypomina Magdalena Ruta, specjalistka ds. marketingu, komunikacji społecznej i promocji Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji w Głogowie.
– Oleje w niższych temperaturach tężeją i przyczyniają się tworzenia zatorów w sieci kanalizacyjnej. Dlatego nie należy ich wylewać do kanalizacji – mówi.
Co zrobić z pozostałym olejem po smażeniu? Większe ilości najlepiej zlać do butelki lub słoiczka i w zamkniętym pojemniku wyrzucić do odpadów zmieszanych. Pozostałości oleju na patelni można zebrać ręcznikiem papierowym i także wyrzucić do odpadów zmieszanych. Pamiętajmy – toaleta to nie śmietnik.

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na glogow.naszemiasto.pl Nasze Miasto