Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Śliwki – zarówno świeże, jak i suszone – są źródłem silnych...
fot. JillWellington/Pixabay

5 powodów, aby jeść śliwki świeże i suszone. Pomagają nie tylko na zaparcia, ale też przy miażdżycy i nadciśnieniu tętniczym

Pomagają zmniejszyć stan zapalny organizmu

Śliwki – zarówno świeże, jak i suszone – są źródłem silnych przeciwutleniaczy, w tym witaminy C, czyli kwasu askorbinowego. Jedną z jego ról jest wspieranie organizmu w walce z antyoksydantami, a tym samym zmniejszanie stanu zapalnego i spowalnianie procesu starzenia komórek. Zawierają także duże ilości przeciwutleniaczy polifenolowych, które wpływają pozytywnie na kondycję kości i mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy i chorób serca.

Zobacz również

Bulla papieska znaleziona w powiecie krasnostawskim

Bulla papieska znaleziona w powiecie krasnostawskim

Zderzenie pojazdów wojskowych na drodze krajowej nr 10

Zderzenie pojazdów wojskowych na drodze krajowej nr 10

Polecamy

Jak rozpoznać zapalenie płuc? Objawy u dorosłych i dzieci mogą się różnić

Jak rozpoznać zapalenie płuc? Objawy u dorosłych i dzieci mogą się różnić

Warto dawać nauczycielom prezenty na koniec roku? „Uśmiech ucznia wystarczy”

Warto dawać nauczycielom prezenty na koniec roku? „Uśmiech ucznia wystarczy”

Tyle możesz przytyć w ciąży. Zobacz, jak zmienia się masa ciała

Tyle możesz przytyć w ciąży. Zobacz, jak zmienia się masa ciała