MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Chrzan, podobnie jak czosnek, uznawany jest za naturalny...
fot. maridav/1123rf.com

Dlaczego warto jeść chrzan? Wspomaga trawienie i odporność. Dodaj go nie tylko do wielkanocnego jajka. Jak zrobić domowy chrzan tarty?

Chrzan to naturalny antybiotyk

Chrzan, podobnie jak czosnek, uznawany jest za naturalny antybiotyk ze względu na swoje silne właściwości antybakteryjne. Zawdzięcza je zawartej w nim synigrynie, która jest glikozydem siarkowym. W organizmie jest ona rozkładana do izotiocyjanianu allilu, który działa na bakterie, takie jak Escherichia coli. Dzięki temu chrzan zwalcza infekcje bakteryjne układu pokarmowego, ale też układu moczowego, a także zatrucia i infekcje górnych dróg oddechowych.

Zobacz również

Adam Szustak zaprasza na spotkanie. Już w czwartek kaznodzieja zagości w Lublinie

Adam Szustak zaprasza na spotkanie. Już w czwartek kaznodzieja zagości w Lublinie

Rodzinny piknik w Grucie: mnóstwo atrakcji i świetna zabawa

NOWE
Rodzinny piknik w Grucie: mnóstwo atrakcji i świetna zabawa

Polecamy

Młodzi głogowianie znów zarobią na wakacje. Kolejna "Wakacyjna Praca dla młodych"

Młodzi głogowianie znów zarobią na wakacje. Kolejna "Wakacyjna Praca dla młodych"

Idealny napój z bąbelkami na lato. Zrób domowe piwo imbirowe i zaskocz gości

Idealny napój z bąbelkami na lato. Zrób domowe piwo imbirowe i zaskocz gości

Szaszłyki z boczku i schabu. Gratka dla wielbicieli mięsa

Szaszłyki z boczku i schabu. Gratka dla wielbicieli mięsa