Dzień treningowy (6-12 przejazdów w ciągu 1-2 godzin):
- przed treningiem: specyfika sportów narciarskich sprawia, że jest on ważniejszy od posiłku po treningu. Powinien być bogaty w węglowodany i białka, a zawierać niewiele tłuszczów. Dobrym pomysłem będzie ryż z warzywami albo jajecznica na cebulce i pomidorach. Na godzinę przed treningiem powinniśmy wypić ok. pół litra wody i tyle samo już pomiędzy zjazdami
- zaraz po treningu: teraz najważniejsze jest uzupełnienie zapasów glikogenu i wody oraz umożliwienie regeneracji mięśni. Polecamy jogurt pitny i dowolny owoc, a dopiero nieco później większy posiłek, np. makaron z sosem bolognese i sałatka warzywna
Dzień startowy (1-2 przejazdy + rozgrzewka i poznawanie trasy zjazdowej):
- ostatni duży posiłek dzień wcześniej powinniśmy zjeść ok. 15 godz. przed zjazdem, potem uzupełniać płyny
- przed startem: podobnie, jak w dniu treningowym. Najważniejsze w dzień startu jest uzupełnianie płynów, których powinniśmy zabrać ze sobą min. litr. Unikajmy napojów gazowanych i kofeinowych
- po zawodach: również podobnie, jak w dniu treningowym.
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?