Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dieta zawodowych narciarzy

Jakub Bocian
Chcesz na poważnie podejść do treningów narciarskich i wziąć udział w zawodach? Pamiętaj, że ten sport to nie tylko białe szaleństwo i odpowiedni sprzęt. Dla narciarza bardzo ważna jest odpowiednia dieta.

Dzień treningowy (6-12 przejazdów w ciągu 1-2 godzin):
- przed treningiem: specyfika sportów narciarskich sprawia, że jest on ważniejszy od posiłku po treningu. Powinien być bogaty w węglowodany i białka, a zawierać niewiele tłuszczów. Dobrym pomysłem będzie ryż z warzywami albo jajecznica na cebulce i pomidorach. Na godzinę przed treningiem powinniśmy wypić ok. pół litra wody i tyle samo już pomiędzy zjazdami

- zaraz po treningu: teraz najważniejsze jest uzupełnienie zapasów glikogenu i wody oraz umożliwienie regeneracji mięśni. Polecamy jogurt pitny i dowolny owoc, a dopiero nieco później większy posiłek, np. makaron z sosem bolognese i sałatka warzywna

Dzień startowy (1-2 przejazdy + rozgrzewka i poznawanie trasy zjazdowej):
- ostatni duży posiłek dzień wcześniej powinniśmy zjeść ok. 15 godz. przed zjazdem, potem uzupełniać płyny
- przed startem: podobnie, jak w dniu treningowym. Najważniejsze w dzień startu jest uzupełnianie płynów, których powinniśmy zabrać ze sobą min. litr. Unikajmy napojów gazowanych i kofeinowych
- po zawodach: również podobnie, jak w dniu treningowym.

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na karpacz.naszemiasto.pl Nasze Miasto