Festiwal piwa w Sobótce. Początki nowego browaru pod Ślężą. Trwa trzydniowy festiwal piwa i produktów regionalnych w Sobótce. Impreza odbywa się w restauracji Zielone Wzgórze w Sulistrowiczkach (ul. Parkowa 3), gdzie do 11 listopada można spróbować, a także kupić produkty z okolic Ślęży: chleb żytni z młyna w Jordanowie Śląskim, miody pszczele, susze owocowe, dżemy czy wędzone pstrągi. Prawdziwą "gwiazdą festiwalu" jest piwo z niewielkiego browaru w Sobótce-Górce. Złoty trunek z lokalnego browaru miał swój debiut zaledwie kilka dni temu.
Założycielami browaru są domowi amatorzy warzenia piwa: Bartłomiej Bogdański, Piotr Sieniawski i Robert Kopeć. Zakład został stworzony dzięki ich pomysłowi i zaangażowaniu a jego działalność ma nawiązywać do tradycji nieczynnego od lat przemysłowego browaru w Sobótce.
Jeszcze przez dwa dni w restauracji Zielone Wzgórze, przy ulicy Parkowej w Sulistrowiczkach chętne osoby będą mogły wylicytować także butelkę nr 1 z pierwszej wyprodukowanej partii nowego regionalnego piwa.
Oczywiście można także przyjechać, by kupić i spróbować kolejne partie wyprodukowanych butelek. Piwo do najtańszych nie należy - bo trzeba zapłacić 10 złotych za butelkę 0,33 litra, ale warto chociaż skosztować efektu pracy browarniczych zapaleńców.
Festiwal piwa w Sobótce: rzut ciastem
Piwo z browaru Sobótka Górka zostało już docenione. Zwyciężyło podczas XII edycji regionalnego etapu konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów".
Podczas festynu piwa każdy będzie mógł zmierzyć się w turnieju w rzucie ciastem. Wygra osoba, która będzie miała najcelniejsze oko. Nagroda główna to Puchar Ślężysława. Turniej zostanie rozegrany 11 listopada o godzinie 11.11 przy restauracji Zielone Wzgórze.
Dlaczego lato sprzyja miłości?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?