W skrócie
Do zrobienia tego sernika można sięgnąć po różne ciastka. Świetnie smakuje z herbatnikami maślanymi, z kakaowymi lub ciastkami na bazie mąki pełnoziarnistej. Najczęściej sięgam po pełnoziarniste herbatniki z niewielką ilością cukru. Wypróbuj przepis na domowy sernik z herbatnikami, który zawsze się udaje. Piekę go w dużej blasze, ale można także upiec go tradycyjnie w tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
Sernik na herbatnikach – prosty przepis na deser
Liczba porcji: dla 8 osób
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 1 kg białego sera z wiaderka,
- 40 g cukru,
- 2 szklanki mleka,
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
- 4 żółtka,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 20 g cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 14-16 herbatników w zależności od wielkości blachy.
Opcjonalnie beza na wierzch:
- 6 białek jajek,
- 1/3 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka octu jabłkowego.
Czytaj także: Przepyszny sernik krakowski. Przepis na tradycyjny sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową
Jak zrobić sernika na herbatnikach?
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nastaw na 180° Celsjusza z grzaniem góra-dół.
- Blachę do pieczenia wysmaruj łyżeczką masła, wyłóż spód papierem do pieczenia i ułóż na nim herbatniki. Powinny być ułożone najściślej jak to możliwe.
- W misce połącz twaróg z wiaderka z olejem, mlekiem, oboma rodzajami cukru, jajkami i żółtkiem na jednolitą masę.
- Następnie dodaj do miski z masą serową przesianą mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
- Masę serową wylej powoli na ułożone herbatniki. Opcjonalnie możesz rozkruszyć na wierzchu kilka sztuk.
- Sernik na herbatnikach wstaw na środkową półkę do piekarnika i piecz przez 10 minut.
- Wedle uznania możesz zrobić bezę z pozostałych białek.
- Ubij białka z cukrem na sztywną pianę i pod koniec wlej ocet jabłkowy.
- Wyjmij sernik z piekarnika, rozsmaruj na nim pianę i piecz jeszcze 10-15 minut w piekarniku.
- Po upieczeniu sernika na herbatnikach otwórz piekarnik i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
- Sernik na herbatnikach smakuje jeszcze lepiej po schłodzeniu przez kilka godzin w lodówce.
Sernik z budyniem na herbatnikach
Do sernika można dodawać także ulubiony budyń w proszku. W szczególności pasuje śmietankowy lub waniliowy. Zastąpi on użycie mąki ziemniaczanej, która często jest w składzie gotowych budyniów dostępnych w sklepach spożywczych. Zamiast mąki ziemniaczanej można użyć skrobi kukurydzianej, która również świetnie zagęści masę.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?