Zdrowy jadłospis jesienią

Materiał informacyjny
Jesień to pora roku, podczas której nietrudno o różne infekcje. Aby wzmocnić swoją odporność, zadbaj o dietę. Zdrowe jesienne potrawy są sycące, rozgrzewające i sprawiają, że organizm lepiej chroni się przed przeziębieniem.

Kolory, które zachwycają

Chyba każdy zna określenie ''złota polska jesień''. Oczywiście nie chodzi tu tylko o sam złoty kolor, ale też o żółcienie, odcienie pomarańczowego, nasyconą, ciemną czerwień i jasne brązy. Jesienne krajobrazy sprawiają, że można naprawdę się rozmarzyć, jednak nasuwa się pytanie - co to ma do naszej diety? Otóż jesień zachwyca nie tylko barwami liści, ale też i kolorem owoców oraz warzyw, na których obfitość nie można narzekać, gdy kończą się letnie dni.

Zdrowie na talerzu - pomarańczowy

Kto widział dyniowe pola, ten może potwierdzić, że wyglądają one po prostu bajecznie! Dynia jest warzywem, z którego można przygotować mnóstwo wspaniałych potraw, ale jej niewątpliwym atutem jest też jej kolor. Pamiętaj, że pomarańczowy działa antydepresyjnie - koniec jesieni to niestety dni kojarzące się już tylko z ponurą szarugą. Co zawiera dynia? Jest bogactwem minerałów oraz witaminy C, niezbędnej dla wzmocnienia układu odpornościowego. Oprócz tego jest źródłem prowitaminy A - ma mnóstwo beta-karotenu, znanego z silnych właściwości przeciwzapalnych.

Sprawdź recenzję suplementu z czystkiem - https://byc-zdrowym.pl/cistus-plus-recenzja-suplementu-czystek/

Jesienią postaw też na inne pomarańczowe warzywa i owoce, przede wszystkim na pomarańcze i marchew. Marchew, tak jak dynia, jest doskonałym źródłem beta-karotenu i prowitaminy A. Jeśli będziesz jeść dynię i marchewkę, nie tylko zwiększysz swoją odporność na różne wirusy, ale też Twoja skóra szybciej zregeneruje się po lecie i przez dłuższy czas będzie ładnie opalona. Jesienią spędzasz więcej czasu przed komputerem? Witamina A pomoże Ci uniknąć pogorszenia wzroku! Z kolei pomarańcze to mnóstwo witaminy C i poprawiający nastrój zapach. Pamiętaj też, że bezcennym źródłem witaminy C jest papryka. Możesz wybrać pomarańczową paprykę, ale najwięcej cennego składnika ma jej czerwony wariant! Nie ignoruj przypraw - cudownie pachnący, pomarańczowy cynamon rozgrzeje Cię, gdy zrobi się naprawdę zimno.

I czerwony...

Wracając jeszcze do czerwieni - na Twoim jesiennym stole nie może zabraknąć buraków. Mają dużo witaminy C, poza tym wspomagają układ krwionośny, zapobiegają zgadze i zawierają dużo magnezu, zatem pomagają uniknąć negatywnych skutków stresu. Buraki to także bogactwo wielu innych cennych składników, jednak warto tu wspomnieć o tym, że wspomagają ogólną odporność i zmniejszają katar. Nie pogardzaj też czerwonymi jabłkami - mają sporo witaminy C, a herbatka z ich skórek to tradycyjny lek do płukania zainfekowanego gardła.

Fioletowy - co w sobie kryją śliwki?

Jesienią możemy też zjadać śliwki - zarówno na surowo, jak i po przetworzeniu. Przepyszne konfitury śliwkowe i ciasta ze śliwkami to coś, bez czego w wielu polskich domach po prostu nie można przetrwać jesieni. Zawierają dużo witaminy A i witaminę E, co sprawia, że są uznawane za owoce bogate w przeciwutleniacze. Oprócz tego, śliwki mają dużo witamin z grupy B, zatem mogą poprawić nastrój!

Sprawdź recenzję suplementu z zielonym jęczmieniem - https://byc-zdrowym.pl/greeen-barley-plus-spalacz-tluszczu-recenzja/

Dieta jesienna a zdrowe tłuszcze

W Twoim jesiennym jadłospisie nie powinno zabraknąć zdrowych tłuszczów. Znajdziesz je na przykład w oliwie z oliwek. Zawiera ona sporo kwasów omega-6, które obniżają poziom ''złego'' cholesterolu, ponadto jest bogata w przeciwutleniacze i chroni przed zapaleniem błony śluzowej nosa. Zadbaj też o to, by dostarczyć organizmowi kwasów omega-3, które są budulcem komórek, poprawiają odporność i korzystnie wpływają na nastrój. Znajdują się w tłustych rybach morskich, np. w łososiu.

Co jeszcze powinno znaleźć się w Twoim jesiennym jadłospisie?

* Kasza Gryczana - jest źródłem wielu cennych składników, takich jak białko, witaminy z grupy B, żelazo, magnez, niacyna i kwas foliowy. Dodaje energii i rozgrzewa!
* Jajka i produkty mleczne - gdy słońce chowa się za chmurami, trzeba uzupełniać niedobory witaminy D, a w tych produktach jest jej dość dużo.
* Warzywa kapuściane - poprawiają odporność, przeciwdziałają grypie i przeziębieniu.
* Czosnek - przez wiele osób jest stosowany jako naturalny antybiotyk. Jego działanie bakteriobójcze, antywirusowe i przeciwgrzybicze jest powszechnie znane w wielu kulturach.
* Imbir - rozgrzewa cały organizm, leczy przeziębienie i infekcje, pobudza wydzielanie śluzu, zwiększa koncentrację.
* Orzechy - są bogate w kwasy omega-3, zawierają kwas elagowy, który poprawia odporność i działa przeciwzapalnie.

Oczywiście trzeba pamiętać, by zachować odpowiednią równowagę i nie zajadać się kilka razy dziennie dynią (ma wysoki indeks glikemiczny) lub orzechami (są bardzo kaloryczne). Miej też na uwadze, że imbir może działać drażniąco na żołądek.

Sprawdź recenzję suplementu na przytycie - https://byc-zdrowym.pl/mass-extreme-recenzja-suplementu-na-mase/
Propozycje posiłków na jesienne dni

Śniadanie - owsianka z orzechami i suszonymi śliwkami

Składniki:

* 0,5 szklanki zwykłych płatków błyskawicznych,
* 1,5 szklanki wody,
* jabłko lub gruszka,
* miękkie suszone śliwki bez pestek,
* kilka migdałów,
* szczypta cynamonu.

Wykonanie:

Wsyp płatki do garnka i wypłucz je pod bieżącą wodą. Zalej płatki odmierzoną ilością wody i zagotuj. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć pokrojone śliwki, jabłko i migdały, po chwili dodaj też cynamon. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Gdy woda się wchłonie, odstaw garnek na bok i - nie zdejmując pokrywki - zostaw na około 15 minut.

Zupa z dyni

Składniki:

* 0, 75 kg dyni,
* 1 cebula,
* 2 marchewki,
* pół szklanki soku pomarańczowego,
* pół łyżeczki curry,
* pół łyżeczki kurkumy,
* 3 łyżki oliwy z oliwek,
* 0,5 cm świeżego imbiru,
* 1/3 płaskiej łyżeczki nasion kolendry,
* sól morska do smaku.

Wykonanie:

Do rozgrzanego garnka wlej oliwę i po chwili dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula będzie szklista, wrzuć starty imbir i sól. Następnie dodaj curry, kurkumę, rozgniecione nasiona kolendry oraz pokrojoną w grubą kostkę dynię i marchewkę. Gotuj zupę, aż warzywa zmiękną. Warzywa możesz delikatnie rozgnieść, tak aby powstał pół-krem.

Zdrowa jesienna przekąska - słodkie buraki

Składniki:

* 2 duże buraki,
* 5 łyżek oliwy z oliwek,
* 2 łyżki miodu,
* 3 łyżki octu balsamicznego,
* kilka listków bazylii,
* ząbek czosnku,
* szczypta soli.

Umyte, ale nieobrane buraki gotuj aż do miękkości. Gdy nieco wystygną - obierz i pokrój w średniej grubości plasterki. Postaw do całkowitego ostygnięcia w pokojowej temperaturze.

Jesienny jadłospis może być bardzo urozmaicony i przede wszystkim - zdrowy. Wystarczy trochę wiedzy, nieco wolnego czasu i odrobina kulinarnej wyobraźni!

Więcej na temat:

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3