Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zaskocz swoich gości. Przygotuj sylwestrowe mojito albo mohito [PRZEPIS]

JW, rsm
Mohito
Mohito Janusz WóJtowicz / Polska Press Grupa
Zbliża się czas sylwestrowej zabawy. To wyjątkowa noc i warto dla siebie i gości przygotować szałowe drinki, klasyczne i te bardziej wymyślne. Dzisiaj w kolejnym odcinku programu kulinarnego "Od Kuchni" zaprezentujemy przepis na jeden z klasycznych i najbardziej lubianych drinków w dwóch opcjach - bezalkoholowej i z alkoholem.

Mojito, bo o nim tutaj mowa, to flagowym koktajl rodem z Kuby, ale jego korzenie sięgają złotej ery piractwa. Legenda głosi, że pierwowzorem mojito jest El Draque - opatentowany w połowie XIX wieku, a nawiązujący do alkoholowego napitku słynnego korsarza Francisa Drake’a. On to jako pierwszy skomponował koktajl na bazie aguardiente, wody ognistej z cukru trzcinowego - czyli nieoczyszczonego rumu, z dodatkiem limonek oraz cukru. Pierwsze koktajle podawano jako lekarstwo na dyzenterię oraz szkorbut. Gdy aguardiente okazała się skuteczna, zaczęto się nią raczyć także dla przyjemności, a na cześć kapitana Francisa Drake'a nazwano koktajl El Draque - czyli smok.

Smok zawitał też do Hawany, choć może już tam gościł wcześniej pijany przez niewolników. A w połowie XIX wieku, za sprawą wydestylowania czystego rumu, powstało mojito.

Wspólnie Anetą Lewicką z Art Hotelu przygotowujemy virgin mojito i jego alkoholowy odpowiednik

Składniki mojito:

1 i 1/2 limonki
8 listków mięty
2 łyżeczki cukru trzcinowego
kruszony lód
woda gazowana
40 ml rumu białego (w wersji alkoholowej)

Sposób przygotowania:

Krok 1 - Limonki kroimy na ćwiartki, a następnie każdą na 3 części.
Krok 2 - Wrzucamy do wysokiej szklanki, zasypujemy 2 łyżeczkami cukru trzcinowego, ugniatamy za pomocą muddlera (lub tłuczka do moździerza), aby limonki puściły sok.
Krok 3 - Dodajemy miętę, ściśniętą wcześniej w dłoniach aby puściła soki i aromat. Delikatnie ugniatamy.
Krok 4 - Dodajemy kruszony lód, rum (w wersji alkoholowej), mieszamy wszystko, dopełniamy wodą gazowaną i podajemy.

Zobacz też: Karp po wrocławsku z piwemJadłeś frytki z dyni? Nie? Spróbuj koniecznie
Gęś na 11 listopada? Ale dlaczego?
Gęsina na Świętego MarcinaA możeKaszotto z grzybami
Zrób pierniczki z lukrem albo Prawdziwy czerwony barszcz z uszkami

od 7 lat
Wideo

Kalendarz siewu kwiatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto