G ościem w bibliotece będzie Anna Kozłowska-Ryś, czyli autorka książki „Lwów na słodko i … półwytrawnie”. Opowie ona mało znane i często zupełnie zapomniane historie z życia lwowskich cukierni i cukierników od przełomu XVIII/XIX w. po rok 1939.
- Dowiemy się o działalności nieznanych dotąd szerzej szwajcarskich cukierników z początku XIX w. we Lwowie, pierwszych fabrykach czekolady, tajnikach lwowskich pierników i tłuczeńców, nakazach i zakazach obowiązujących dawniej w produkcji słodyczy, słodowych cukierkach i karmelkowych wierszykach oraz cudach wyczarowywanych z cukru, marcepanu i czekolady przez lwowskich mistrzów cukiernictwa - mówi Agnieszka Błaszczyk z biblioteki. - Nie zabraknie też ciekawostek z życia legendarnej cukierni Ludwika Zalewskiego - symbolu przedwojennego Lwowa. Zaglądniemy również między innymi do cukierni rodziców poety Leopolda Staffa i cukierni znanej pisarki Gabrieli Zapolskiej.
Wyroby lwowskich cukierników słynęły z dobroci i gustownego wykonania nawet poza granicami kraju. „Kilka jest księgarń we Lwowie… - za to cukierni bez liku. (…) Polak jeszcze nie wysiadł w mieście, a już się za cukiernią ogląda. Nie ma tu przeto uliczki, ulicy, gdzie by cukierni a czasem i dwóch nie było.” - pisał w 1842 r. St. Okraszewski.
Prezentacja ilustrowana jest oryginalną ikonografią z epoki - m.in. zdjęciami i dokumentami z archiwów prywatnych, fragmentami wspomnień i pamiętników. Wstęp bezpłatny.
Spotkanie planowane jest na poniedziałek, 18 lutego, o godz. 18.
Filip Chajzer o MBTM
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?