Gęś znamy głównie w wersji pieczonej z jabłkami. Ale gęsina to także doskonała baza rosołu. W odróżnieniu od tego tradycyjnego jest on delikatniejszy, bardziej esencjonalny i ma lekko słodkawy posmak. W okresie jesienno-zimowym, rosół z gęsi sprawdzi się jako danie rozgrzewające.
Mięso z gęsi można bez obaw podawać dzieciom. Jest miękkie, kruche, a przede wszystkim bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 i Omega 6, witaminy: m.in. A, B1, B2 oraz D i E, a także żelazo oraz magnez. Białko z mięsa gęsiego jest łatwo przyswajalne, a tłuszcz z gęsi należy do jednych z najzdrowszych tłuszczów zwierzęcych.
ROSÓŁ Z GĘSI - PRZEPIS
Rosół z gęsi - składniki
- podroby, skrzydła i korpus gęsi
- cebula (1 szt.)
- marchew (1 szt.)
- nać selera (1 szt.)
- liść laurowy
- listek tymianku (1)
- czarne ziarenka pieprzu (6 szt.)
- sól
Rosół z gęsi - sposób przyrządzania
- Mięso i podroby dokładnie umyć.
- W dużym rondlu ułożyć mięso i pozostałe składniki, zalać 1 litrem wody.
- Doprowadzić do wrzenia, powoli gotować, zbierając dokładnie szumowiny.
- Zmniejszyć ogień i powoli gotować około 2 godzin. Zebrać nadmiar tłuszczu. Podawać z makaronem domowym.
Smacznego!
Przepis pochodzi od firmy Drosded.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?