Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Placki ziemniaczane niejedno mają imię (KONKURS)

AS
Placki ziemniaczane, - kto z nas ich nie lubi? Usmażone na złoty kolor, z wierzchu chrupiące, a w środku delikatne i miękkie. Soczyste, rozpływające się w ustach, są częstym gościem na naszych stołach. Z cukrem, śmietaną, po zbójnicku lub po prostu soute znikają z talerzy w kilka sekund.

Ta polska tradycyjna potrawa, w dzisiejszych czasach jest inspiracją w kuchni dla niejednego kucharza. Placki ziemniaczane podawane z grzybami, mozarellą, kawiorem, wędzonym łososiem czy z sosem pomidorowym zyskały nowe oblicze. Oto kilka nietypowych pomysłów na placki ziemniaczane.

ZAPIEKANKA Z PLACKÓW ZIEMNIACZANYCH I GRILLOWANYCH WARZYW
4 – 6 porcji
czas przygotowania: ok 40 minut do 1 godziny
danie wegetariańskie, bezglutenowe

Składniki
1 opakowanie placków ziemniaczanych ze szpinakiem z serii Dania Babci Zosi
2 jajka (opcjonalnie)
1 średnia cukinia
1 średni bakłażan
3-4 pomidory
2-3 łyżki zielonego pesto
100 g fety
sól
pieprz
oliwa
garść posiekanej, świeżej bazylii

Placki przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Warzywa dokładnie myjemy i kroimy w plastry. Bakłażana warto ułożyć na sicie i skropić solą, dzięki temu pozbędziemy się goryczki. Po kilku minutach zmywamy sól pod bieżąca wodą. Pamiętajmy, żeby placki ziemniaczane i warzywa były podobnej wielkości (zarówno placki jak i warzywa, możemy przygotować dzień wcześniej i schować do lodówki).

Gdy placki i warzywa są gotowe rozgrzewamy patelnie do grillowania (jeśli nie posiadamy takiej, możemy spokojnie obsmażyć warzywa na patelni teflonowej). Najpierw na suchej patelni smażymy cukinię i bakłażana. Gdy warzywa się smażą, możemy rozgrzać piekarnik do 170-180 st. C.

Dno naczynia żaroodpornego smarujemy zielonym pesto, następnie układamy naprzemiennie placki, plastry pomidorów, cukinii i bakłażana. Całość posypujemy fetą pokrojoną w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec skrapiamy wszystko oliwą. Zapiekankę wstawiamy do pieca i pieczemy ok 20 minut, aż danie się zrumieni. Przed podaniem posypujemy je posiekaną, świeżą bazylią.

PLACEK Z SOSEM Z CZERWONEJ FASOLI
4 porcje
czas przygotowania: ok 40 minut
danie wegetariańskie, bezglutenowe

Sos z czerwonej fasoli
2-3 łyżki oleju
1 cebula
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego
2 ząbki czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu włoskiego)
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki (można dać mniej lub więcej- zależnie od gustu)
szczypta soli
1 puszka czerwonej fasoli

Placki
1 opakowanie placków ziemniaczanych z suszonymi pomidorami z serii Dania Babci Zosi
1 jajko (opcjonalnie)
2-3 łyżki oleju do smażenia

Dodatki
kwaśna śmietana 12%
posiekana natka pietruszki
1 świeże drobno pokrojone chili

Cebulę obieramy, kroimy w średnią kostkę i wrzucamy na głęboką patelnię. Smażymy na średnim ogniu, aż cebula lekko się zarumieni. Przez ten czas obieramy i kroimy w średnią kostkę marchewkę i selera naciowego i dodajemy do cebuli. Smażymy wszystko 2-3 minuty. Dodajemy posiekany czosnek, pomidory z puszki i przyprawy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię i dusimy sos przez ok 20 minut, co jakiś czas mieszając.

Gdy sos się gotuje, przygotowujemy ciasto na placki zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Fasole z puszki wykładamy na sitko, dokładnie płuczemy i dodajemy do sosu pomidorowego - całość dusimy jeszcze przez ok. 10 minut. Jeżeli sos jest za gęsty, możemy dodać 1/2 szklanki wody. Z kolei jeśli sos będzie zbyt rzadki, warto zdjąć pokrywkę i dalej dusić sos bez przykrycia. Gdy sos się redukuje, możemy smażyć placki.

Danie podajemy gorące z kwaśną śmietaną, posypane posiekaną natką pietruszki i świeżym chili.

KONKURS!
Do wygrania 5 zestawów z: plackami ziemniaczanymi klasycznymi, plackami ziemniaczanymi ze szpinakiem i plackami ziemniaczanymi z suszonymi pomidorami. By wygrać wyślij SMS na nr 72355 (koszt 2,46 zł z VAT), odpowiadając na pytanie, za co lubisz placki ziemniaczane. W treści SMS-a wpisz: konkurs.danie.Twojaodpowiedź.imię i nazwisko. Na SMS-y czekamy do 31.08.2015 r., do godz. 12:00. Nagrodzimy najciekawsze odpowiedzi. Zachęcamy do wzięcia udziału.

O produktach marki SyS:
Placki Ziemniaczane ze Szpinakiem z serii Dania Babci Zosi firmy SyS
Placki ziemniaczane z serii Dania Babci Zosi z dodatkiem szpinaku stanowią niezwykłą kompozycję smaków. Placki nie wymagają ścierania i tarcia ziemniaków. Gotowe w zaledwie 20 minut, z dodatkiem śmietany, czy jogurtem naturalnym zmiksowanym z serem pleśniowym znikną z talerzy w kilka chwil.

Placki Ziemniaczane z suszonymi pomidorami z serii Dania Babci Zosi firmy SyS
Placki ziemniaczane z serii Dania Babci Zosi z suszonymi pomidorami to wyjątkowa kompozycja smaku. Placków nie musimy obierać ani ścierać. Gotowe w zaledwie 20 minut, możemy podawać jako danie główne dodając do ciasta pokrojona szynkę i oliwki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto