Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pizza mistrza Włoch w Głogowie. Rusza nowa pizzeria Tutti Santi

Grażyna Szyszka
W piątek, 7 czerwca drzwi dla klientów otwiera nowa pizzeria o nazwie Tutti Santi. W lokalu przy ulicy Franciszkańskiej 22 na Starym Mieście, w pięknym, rustykalnym wnętrzu serwowane będą pizze włoskiego mistrza Valerio Valle. Start o godzinie 12.

Głogowska pizzeria, która jest dziesiąta tej sieci w Polsce to wyjątkowe miejsce. W centrum ponad 160- metrowego lokalu znajduje się piec z lawy wulkanicznej opalany drewnem. Wybrana przez klientów i przygotowana przez obsługę pizza będzie wypiekana przy gościach.
Głogowski lokal, którego wnętrze zaprojektowali krakowscy architekci, pomieści 50 osób.
– Zapraszamy do nas całe rodziny, by w pięknym, klimatycznym miejscu odpocząć i zjeść prawdziwą, włoską pizzę – mówi współwłaściciel sieci Tutti Santi Sergiusz Urbański. Współzałożycielem jest także Valerio Valle, wielokrotny Mistrz Europy i Włoch w pizzy klasycznej. Valerio odwiedził Głogów, by wyszkolić swój zespół i otworzyć nowe miejsce na kulinarnej mapie miasta.

tajemnicą smaku są oryginalne włoskie produkty

Tutti Santi to miejsce wyjątkowe, w którym każdy będzie mógł spróbować oryginalnej włoskiej pizzy. Serwowane w niej pizze oparte jest tylko o oryginalne włoskie produkty (m.in. mąka 5 stagioni, sos pomidorowy z pomidorów pelati, mozzarella di Bufala, szynka Prosciutto Cotto i wiele innych produktów). Powstają one na podstawie receptur Mistrza Włoch, który osobiście szkoli pracowników i nadzoruje jakość produktów.

– Zastosowanie tylko włoskich specjałów w procesie tworzenia pizzy oraz specjalnej technologii dojrzewania ciasta jest kluczowe – przyznaje Sergiusz Urbaniak. – To one sprawiają, że pizza ta otrzymuje nieporównywalny z innymi pizzami smak, a jednocześnie jest lekkostrawna. Podstawą w cieście jest specjalnie dobrana włoska mąka o odpowiednio dobranej zawartości białka.

Każdy z używanych w Tutti Santi składników jest starannie dobrany, przykładowo jednym z używanych serów jest mozzarella di Bufala D.O.P – włoski produkt regionalny produkowany w regionie Kampanii z mleka czarnych bawolic. Ten ser charakteryzuje się wyższą zawartością tłuszczu, co po wypieku w wysokiej temperaturze nadaje mu wyjątkowy smak. Podobnie włoska szynka i wiele innych produktów, które w połączeniu z recepturą mistrza tworzą smak nieporównywalny z innym. Będzie ich można spróbować już od piątku w głogowskiej pizzerii, ale też kupić włoskie sery, oliwy, przetwory czy słodycze.

Certyfikat od mistrza

Mistrz Valerio Valle osobiście otwiera każdą nową restaurację i nie inaczej jest w Głogowie.
– Valerio współpracuje z nami od sześciu lat, jest patronem, partnerem i twarzą naszej sieci – dodaje Sergiusz Urbaniak. – Naszą ideą jest to, by przenieść do Polski pizzę w jej najlepszym wydaniu. Dlatego zaprosiliśmy do współpracy włoskiego mistrza. W swoim kraju ma dwa lokale i prowadzi włoską szkołę pizzy. Po to, by rozwinąć swoje umiejętności studiował też chemię i piekarnictwo.

Mistrz przyznaje, że uwielbia to, co robi, a w zawodzie, w który wykonuje już od 16. roku życia, może się wykazać kreatywnością. – To ogromna przyjemność zrobić coś od zera, widząc nie tylko efekt swojej pracy, ale też zadowolenie klientów –mówi mistrz. – W tej pracy jest potrzebna duża energia, a ja lubię być ciągle w ruchu. Zresztą od dziecka lubiłem pizzę i uważam, że jest to jedno z najlepszych dań na świecie, a ja dzielę się z wami moją wizją tego dnia. Z tego, jak rozwija się sieć Tutti Santi w Polsce widzę, że i Polacy kochają pizzę.
Mistrz Valerio twierdzi, że najlepsza pizza to najprostsza, zrobiona z najlepszych składników. Chwali też Polaków, którzy według niego, bardzo szybko uczą się tajników jej pieczenia. Mistrz spędził w naszym mieście dwa dni i przyznał, że bardzo mu się spodobała kolorowa starówka.

Warto dodać że polska sieć Tutti Santi stworzyła pierwszą polską reprezentację, która pod okiem mistrza Valeria przygotowywała się i uczestniczyła w Mistrzostwach Świata Pizzy w Rzymie gdzie jeden z jej członków (Polak) zdobył 4 miejsce.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Michał Pietrzak - Niedźwiedź włamał się po smalec w Dol. Strążyskiej

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na glogow.naszemiasto.pl Nasze Miasto