Pizza mistrza Włoch w Głogowie. Rusza nowa pizzeria Tutti Santi

Grażyna SzyszkaZaktualizowano 
W piątek, 7 czerwca drzwi dla klientów otwiera nowa pizzeria o nazwie Tutti Santi. W lokalu przy ulicy Franciszkańskiej 22 na Starym Mieście, w pięknym, rustykalnym wnętrzu serwowane będą pizze włoskiego mistrza Valerio Valle. Start o godzinie 12.

Głogowska pizzeria, która jest dziesiąta tej sieci w Polsce to wyjątkowe miejsce. W centrum ponad 160- metrowego lokalu znajduje się piec z lawy wulkanicznej opalany drewnem. Wybrana przez klientów i przygotowana przez obsługę pizza będzie wypiekana przy gościach.
Głogowski lokal, którego wnętrze zaprojektowali krakowscy architekci, pomieści 50 osób.
– Zapraszamy do nas całe rodziny, by w pięknym, klimatycznym miejscu odpocząć i zjeść prawdziwą, włoską pizzę – mówi współwłaściciel sieci Tutti Santi Sergiusz Urbański. Współzałożycielem jest także Valerio Valle, wielokrotny Mistrz Europy i Włoch w pizzy klasycznej. Valerio odwiedził Głogów, by wyszkolić swój zespół i otworzyć nowe miejsce na kulinarnej mapie miasta.

tajemnicą smaku są oryginalne włoskie produkty

Tutti Santi to miejsce wyjątkowe, w którym każdy będzie mógł spróbować oryginalnej włoskiej pizzy. Serwowane w niej pizze oparte jest tylko o oryginalne włoskie produkty (m.in. mąka 5 stagioni, sos pomidorowy z pomidorów pelati, mozzarella di Bufala, szynka Prosciutto Cotto i wiele innych produktów). Powstają one na podstawie receptur Mistrza Włoch, który osobiście szkoli pracowników i nadzoruje jakość produktów.

– Zastosowanie tylko włoskich specjałów w procesie tworzenia pizzy oraz specjalnej technologii dojrzewania ciasta jest kluczowe – przyznaje Sergiusz Urbaniak. – To one sprawiają, że pizza ta otrzymuje nieporównywalny z innymi pizzami smak, a jednocześnie jest lekkostrawna. Podstawą w cieście jest specjalnie dobrana włoska mąka o odpowiednio dobranej zawartości białka.

Każdy z używanych w Tutti Santi składników jest starannie dobrany, przykładowo jednym z używanych serów jest mozzarella di Bufala D.O.P – włoski produkt regionalny produkowany w regionie Kampanii z mleka czarnych bawolic. Ten ser charakteryzuje się wyższą zawartością tłuszczu, co po wypieku w wysokiej temperaturze nadaje mu wyjątkowy smak. Podobnie włoska szynka i wiele innych produktów, które w połączeniu z recepturą mistrza tworzą smak nieporównywalny z innym. Będzie ich można spróbować już od piątku w głogowskiej pizzerii, ale też kupić włoskie sery, oliwy, przetwory czy słodycze.

Certyfikat od mistrza

Mistrz Valerio Valle osobiście otwiera każdą nową restaurację i nie inaczej jest w Głogowie.
– Valerio współpracuje z nami od sześciu lat, jest patronem, partnerem i twarzą naszej sieci – dodaje Sergiusz Urbaniak. – Naszą ideą jest to, by przenieść do Polski pizzę w jej najlepszym wydaniu. Dlatego zaprosiliśmy do współpracy włoskiego mistrza. W swoim kraju ma dwa lokale i prowadzi włoską szkołę pizzy. Po to, by rozwinąć swoje umiejętności studiował też chemię i piekarnictwo.

Mistrz przyznaje, że uwielbia to, co robi, a w zawodzie, w który wykonuje już od 16. roku życia, może się wykazać kreatywnością. – To ogromna przyjemność zrobić coś od zera, widząc nie tylko efekt swojej pracy, ale też zadowolenie klientów –mówi mistrz. – W tej pracy jest potrzebna duża energia, a ja lubię być ciągle w ruchu. Zresztą od dziecka lubiłem pizzę i uważam, że jest to jedno z najlepszych dań na świecie, a ja dzielę się z wami moją wizją tego dnia. Z tego, jak rozwija się sieć Tutti Santi w Polsce widzę, że i Polacy kochają pizzę.
Mistrz Valerio twierdzi, że najlepsza pizza to najprostsza, zrobiona z najlepszych składników. Chwali też Polaków, którzy według niego, bardzo szybko uczą się tajników jej pieczenia. Mistrz spędził w naszym mieście dwa dni i przyznał, że bardzo mu się spodobała kolorowa starówka.

Warto dodać że polska sieć Tutti Santi stworzyła pierwszą polską reprezentację, która pod okiem mistrza Valeria przygotowywała się i uczestniczyła w Mistrzostwach Świata Pizzy w Rzymie gdzie jeden z jej członków (Polak) zdobył 4 miejsce.

Wideo

Materiał oryginalny: Pizza mistrza Włoch w Głogowie. Rusza nowa pizzeria Tutti Santi - Głogów Nasze Miasto

Komentarze 5

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
A
Artur

Na Perseusza Lepsza Jest Super

zgłoś
G
Gość
2019-06-07T13:46:40 02:00, Gość:

Sieciowa pizzeria ale bieda... Mamy już Włocha w głogowie ma mała pizzerie jest klimat jest wesoło a pizza najlepsza jaka jadłam a ten Włoch jest mega zabawny uwielbiamy go z mężem i znajomymi czasami przychodzimy porostu pogadać i pośmiać się.

Nie gadaj głupot. Wiem o którą pizzerie Ci chodzi. Atmosfera spoko, nie zaprzecze, ale pizza... Brzegi spalone, środek miękki, tak że pizze trzeba jeść sztuccami, albo składać jak kanapkę. Przypraw totalnie brak. Sosy mógłby być lepsze. Ogólnie 5/10 max. Już nawet Torino jest lepsze (gdzie pizza też jest średnia).

zgłoś
G
Gość

Sieciowa pizzeria ale bieda... Mamy już Włocha w głogowie ma mała pizzerie jest klimat jest wesoło a pizza najlepsza jaka jadłam a ten Włoch jest mega zabawny uwielbiamy go z mężem i znajomymi czasami przychodzimy porostu pogadać i pośmiać się.

zgłoś
G
Gość

co to za nazwą dla pizzerii Wszyscy Święci

zgłoś
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3